Enquête verdeelt Amerikanen over oorzaak opwarming aarde
Steeds meer Amerikanen raken overtuigd van de klimaatverandering. Opmerkelijk, want tegelijk wijzen steeds minder respondenten de mens aan als de oorzaak daarvan. Met deze uitslag gaan de VS dit najaar de klimaatonderhandelingen in Durban in.
Onderzoekers van de Yale- en de George Masonuniversiteit hebben onlangs de mening van de Amerikanen over de klimaatverandering gepeild. Zo turfden ze dat 64 procent van de duizend respondenten denkt dat de aarde opwarmt, tegenover 61 procent vorig jaar.
De wetenschappelijke eensgezindheid over de klimaatverandering is aan de meeste Amerikanen voorbijgegaan. Amper 39 procent van de respondenten was het eens met de stelling dat „de meeste wetenschappers de klimaatverandering als feit beschouwen.” In werkelijkheid gaat 82 procent van alle wetenschappers uit van een klimaatverandering. Onder de klimatologen is dat percentage met 97,4 procent nog hoger, zo blijkt uit een onderzoek uit 2009 van Peter Doran, hoogleraar milieuwetenschappen aan de universiteit van Illinois.
Hoewel vier van de tien Amerikanen ervan overtuigd zijn dat er nog heel wat onenigheid heerst tussen de klimaatwetenschappers, zitten ze er faliekant naast. Doran adviseerde de overheid destijds om het publiek voor te lichten over de eensgezinde visie van de deskundigen. Twee jaar na dato is dat kennelijk nog niet gelukt.
Het publiek hecht daarentegen wel veel waarde aan de visie van de onderzoekers van de NOAA, de klimaatdienst van de Amerikaanse overheid. Maar liefst 76 procent van de respondenten zegt die deskundigen te vertrouwen. Die score is opmerkelijk, want de NOAA stelt al jaren onomwonden dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Daarvan zijn de Amerikanen duidelijk minder overtuigd. Slechts 47 procent wijst de mens aan als oorzaak van de klimaatverandering – 3 procent minder dan vorig jaar.
Van alle collegiaal getoetste wetenschappelijke publicaties over het klimaat wijst 75 procent de mens aan als oorzaak van de opwarming van de aarde, constateerde Naomi Oreskes, hoogleraar wetenschapshistorie aan de universiteit van Californië, in 2004. Deze onderzoekers wijzen vooral broeikasgassen als CO2 aan als oorzaak voor de opwarming van de aarde.
Op de VN-klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban is het afwachten hoe de VS zich zullen opstellen. Daarvan hangt in hoge mate af of de uitstoot van CO2 wereldwijd aan banden kan worden gelegd. Tot op heden hebben de VS zich niet willen binden aan vergaande uitstootbeperkingen. Of deze enquête de Amerikaanse onderhandelaars zal beïnvloeden, is de vraag. De mondiale machtspolitiek en de relatie met China zullen met name bepalend zijn voor de finale uitslag van die onderhandelingen.