Binnenland

Fusies omroepen nu al op losse schroeven

HILVERSUM (ANP) – De door minister Marja van Bijsterveldt (Media) gewenste omroepfusies zijn plotseling onzeker. De VARA en BNN besloten vrijdag de fusiebesprekingen op te schorten en zelfstandig te blijven. Ze vinden dat ze door een fusie worden gestraft. Samen krijgen zij in het nieuwe omroepbestel evenveel budget en zendtijd als de EO, die geen fusie aangaat.

17 June 2011 19:18Gewijzigd op 14 November 2020 15:27

BNN redeneert dat de jongerenprogrammering beter is gewaarborgd als BNN zelfstandig blijft. Dat gaat de jongerenomroep ook bespreken met de achterban. VARA-voorzitter Hans Andersson. „De minister zou het gezamenlijke voorstel van de omroepen overnemen, maar in feite wordt uitvoering gegeven aan het VVD-plan, waarbij alleen de zes grootste omroepen overblijven. Voor ons als enige echt progressieve omroep is dit onbegrijpelijk, oneerlijk en onacceptabel.”

Ook het samengaan van TROS en AVRO is geen uitgemaakte zaak meer. „Nu de minister in haar brief heeft aangegeven dat de verdeling van het omroepbudget voortaan zal plaatsvinden op basis van ledenaantallen, zal de TROS opnieuw met haar leden gaan overleggen of een fusie met de AVRO zinvol is”, liet de TROS vrijdag weten.

Na 2016 moet het Nederlandse omroepbestel nog maar acht organisaties tellen: AVRO-TROS, VARA-BNN en KRO-NCRV, EO, MAX, VPRO kunnen zelfstandig doorgaan. De NOS en NTR blijven zelfstandig zonder leden. Nieuwkomers als WNL en Powned moeten eerst het aantal leden uitbreiden en daarna een fusiepartner zoeken.

Van Bijsterveldt. „De ingrepen die we doen zijn pijnlijk, maar de kwaliteit van het Nederlandse omroepbestel blijft bestaan”, zei de minister in een toelichting. Ze gaat 200 miljoen euro bezuinigingen, waarvan 127 miljoen op de omroepen.

Binnen een half jaar moeten de landelijke en regionale omroepen integreren. Een regionale vensterprogrammering behoort tot de opties. Verder zal de Wereldomroep flink gaan inleveren. Het budget van deze omroep wordt ondergebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoe groot het budget zal zijn, is nog niet bekend.

Ook het Muziekcentrum van de Omroep moet bezuinigen, maar de minister heeft plannen met andere overheden om gezelschappen overeind te houden. Het Metropole Orkest bijvoorbeeld heeft potentie om op eigen benen verder te gaan in samenwerking met Almere.

„Hilversum gaat jaren van ontslagen, onzekerheid en reorganisaties tegemoet. Tegelijk wil de Publieke Omroep blijven proberen het publiek zoveel mogelijk te ontzien”, reageerde voorzitter Henk Hagoort van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) op de mediabrief van de minister.

De politieke partijen in de Tweede Kamer reageerden verdeeld. „De financiële opgave is fors voor Hilversum, maar met dit plan ontstaat er een krachtiger publieke omroep die klaar is voor de toekomst”, aldus CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zei blij te zijn dat het kabinet heeft gekozen voor kleur en diversiteit op tv en radio door de financiering te koppelen aan het aantal leden.

De omroepen reageerden vrijdag overwegend negatief op de plannen van de minister. Vooral de stijging van lidmaatschapsgeld van 5,77 naar 15 euro baart zorgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer