Politieke chaos in Griekenland groeit
ATHENE/BRUSSEL (ANP/AFP/DPA) – De crisis in Griekenland spitst zich toe. Na massaal protest van de bevolking tegen ingrijpende bezuinigingen kreeg premier George Papandreou donderdag ook te maken met verzet uit de eigen socialistische gelederen. Vanuit Brussel kwamen ondertussen signalen dat Athene een adempauze gegund moet worden.
Papandreou moet volgens waarnemers in Athene zijn leiderschap van regeringspartij Pasok (Panhelleense Socialistische Beweging) verdedigen tegen parlementariërs in de eigen gelederen die boos zijn over weer nieuwe bezuinigingen. De linkervleugel van de centrumlinkse partij, die Griekenland vrijwel onafgebroken regeerde van 1981 tot 2004, dreigt af te haken. Donderdag gaven twee afgevaardigden van de Pasok hun zetel in het parlement op. De Pasokfractie kwam donderdagmiddag in spoedberaad bijeen. Papandreou, die donderdag 59 werd, riep zijn parlementariërs op dit „historische moment” de rangen te sluiten.
De Pasok heeft momenteel een kleine meerderheid van 155 zetels in het 300 leden tellende parlement. Papandreou zou zijn ontevreden partijgenoten kunnen voorhouden dat ze hun zetel verliezen als er vervroegde verkiezingen komen en dus de regering moeten steunen. Het regeringsbeleid heeft ingrijpende en soms dramatische gevolgen voor veel Grieken en is daarom uiterst impopulair.
Het eerder gulle regeringsapparaat van het onder schulden gebukt gaande land, moet op grote schaal blijven bezuinigen om in aanmerking te blijven komen voor meer hulp van de EU en het IMF.
Papandreou hoopt de verontwaardiging over de draconische bezuinigingen binnen en buiten zijn partij te bezweren met een kabinetswisseling. Hij hoopt dan in de komende dagen het vertrouwen van het parlement te krijgen voor de nieuwe ploeg. Hij heeft avances gemaakt naar de conservatieve leider Antonis Samaras van de Nieuwe Democratie (ND) met het oog op de vorming van een regering van nationale eenheid, waarin de grote partijen samen de nationale rampsituatie zouden moeten aanpakken.
Papandreou moet volgens internationale afspraken een besparingspakket ter waarde van 28 miljard euro voor het einde van de maand door het parlement loodsen om geld te blijven krijgen van IMF en EU. Maar naast dissidenten in de Pasok verzet ook de oppositie zich fel tegen nieuwe onpopulaire bezuinigingen, die onder meer de salarissen en de pensioenen van de Grieken zouden raken.
Bij het uitblijven van een politiek akkoord in Athene dreigt Griekenland in juli failliet te gaan, als EU en IWF blijven bij hun voorwaarden. Eurocommissaris Olli Rehn vroeg de EU-ministers van Financiën dan ook donderdag om bij hun vergadering zondag en maandag Athene toch de broodnodige 12 miljard euro te gunnen om door de maand juli heen te komen. Daardoor zou niet alleen de Griekse politiek meer tijd krijgen om tot een akkoord te komen, maar zouden ook de EU-ministers meer tijd krijgen om banken en verzekeringen in het plan te betrekken, zodat de financiële redding van Griekenland niet alleen met belastinggeld gefinancierd hoeft te worden.