Cultuur & boeken

Dienstplichtige in de hoofdrol

In de Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda nam de Koninklijke Landmacht op 22 augustus 1996 afscheid van zijn laatste dienstplichtigen. De landmacht, die sinds zijn oprichting in 1814 altijd dienstplichtigen in de gelederen had gehad, werd op die datum een leger met louter beroepskrachten.

Riekelt Pasterkamp
15 June 2011 21:28Gewijzigd op 14 November 2020 15:26

Bijna vijftien jaar na dato is er nog altijd heimwee naar de periode dat goedgekeurde Nederlandse jongens „in dienst” gingen. ”Het Leger Boek” komt tegemoet aan die weemoed. Met 370 foto’s worden de laatste honderd jaar van het dienstplichtigenleger in beeld gebracht. De meest recente foto toont de allerlaatste afzwaaiers, de oudste foto dateert van 1898, toen de dienstplichtige nog milicien heette en de kazernes, veelal gelegen in de armere stadswijken, letterlijk en figuurlijk in een kwade reuk stonden.

De foto’s komen uit de grote beeldcollectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). De samensteller van het boek, Okke Groot, werkzaam als beelddocumentalist bij het NIMH, heeft belangrijke ontwikkelingen en gebeurtenissen uit dit deel van de KL-historie in beeld gebracht. Alle wapens en dienstvakken komen aan bod. Aardig om te lezen dat koningin Wilhelmina in 1914 vier aalmoezeniers en acht veldpredikers benoemde en zo de basis legde voor de geestelijke verzorging bij de landmacht.

De hoofdrol in het boek is voor de dienstplichtige. Hij is te zien in kazernes, op oefeningen, als hulp bij de Deltawerken, tijdens tropenjaren in Nieuw-Guinea. ”Het Leger Boek” is een grappig bladerboekje voor op de koffietafel. Niet meer, niet minder.


Boekgegevens

”Het Leger Boek”, Okke Groot; uitg. Waanders, Zwolle, 2011; ISBN 978 90 400 7789 0; 384 blz.; € 14,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer