Bleker wil export naar Rusland snel hervatten
DEN HAAG (ANP) – Het geduld van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) raakt op. Hij wil nog woensdag van de Europese Commissie weten of de export van groenten naar Rusland kan worden hervat, anders gaat hij met onder meer België en Denemarken proberen een snellere oplossing te vinden.
Bleker zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij er „behoorlijk van baalt” dat er afgelopen week in principe al een akkoord lag om de uitvoer van in elk geval Nederlandse groenten naar Rusland te hervatten en dat er nu na zes dagen nog altijd niets is gebeurd. „Het is knap waardeloos dat er een model is om de handel te hervatten, maar dat dit nog steeds niet kan. Het kost onze mensen gewoon een paar miljoen euro per dag als de export naar Rusland niet op gang komt.”
Rusland stopte de import van Europese groenten vanwege de EHEC-uitbraak in Duitsland. Bleker sprak in Moskou over de voorwaarden waaronder de Nederlandse handel kan worden hervat en toen daarover een akkoord in zicht was, trok de Europese Commissie het pleidooi breder. De Russische autoriteiten wilden dat de Nederlands afspraken de basis daarvoor vormden, aldus Bleker die nu tempo wil en daarvoor steun van de Kamer heeft. „Het bevalt me niet dat het kennelijk zo in de vertraging kan komen”, aldus de staatssecretaris. „Als het in de loop van de dag niet opschiet, gaan we er wat harder aan trekken met een aantal andere landen”.
Brussel ging dinsdag akkoord met het voorstel om 210 miljoen euro vrij te maken voor getroffen telers van komkommers, tomaten en paprika. Door de EHEC-crisis in Duitsland zagen zij de afgelopen weken de vraag naar hun producten nagenoeg stilvallen. Voor alle groenten die niet op de markt zijn gebracht, krijgen ze nu een vergoeding.
Op aandringen van de Kamer beloofde Bleker dat hij zich de komende tijd sterk maakt voor telers die hun producten niet doordraaiden maar tegen een zeer lage prijs verkochten. Zij komen niet in aanmerking voor de compensatieregeling. „We zijn bezig daar iets op te vinden, maar succes is niet zeker”, aldus Bleker. „Het is een tegemoetkoming voor producten die niet op de markt zijn gebracht, dus niet voor producten die voor een lage prijs zijn verkocht. Dat is formeel zo. Maar het is knap zuur.”