Economie

Bondgenoten: meer pensioenzekerheid kan wel

UTRECHT (ANP) – Vakbond FNV Bondgenoten denkt met een alternatief plan meer zekerheid over pensioenen te bieden dan de vakbeweging, werkgevers en het kabinet vrijdag hebben afgesproken in het pensioenakkoord.

14 June 2011 15:40Gewijzigd op 14 November 2020 15:24
FNV. Foto ANP
FNV. Foto ANP

In het plan van de grootste FNV-bond staat onder meer dat „uiteindelijk” vastgehouden moet worden aan eisen voor pensioenfondsen om buffers op te bouwen, om de toekomstige pensioenuitkeringen veilig te stellen. Bovendien moeten werkgevers nog steeds meebetalen met werknemers om tegenvallers op te vangen via bijvoorbeeld een hogere premie en bijstorten. Dat bleek dinsdag bij de presentatie ervan.

Bondgenoten wil vasthouden aan „een zo hoog mogelijke zekerheidsambitie”. De FNV-bond is bezorgd over het loslaten van de huidige eis dat tenminste 97,5 procent van de pensioentoezeggingen gegarandeerd moet worden. De eisen voor dekkingsgraden van pensioenfondsen moeten zoveel mogelijk blijven en een reserve van 20 procent is nodig om schokken op financiële markten op te vangen.

Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk typeerde het pas gesloten pensioenakkoord als „vrijheid blijheid”. Hij vreest dat met het loslaten van ambities veel pensioenfondsen in een negatieve spiraal terechtkomen door de behoefte van werkgevers om te besparen op pensioenkosten en de verleiding uitkeringen voor gepensioneerden zoveel mogelijk te corrigeren voor inflatie. Dit gaat volgens hem ten koste van pensioenen voor later.

Het dilemma bij pensioensparen is dat het bieden van zekerheid betekent dat strengere eisen worden gesteld aan de buffers van pensioenfondsen. Hierdoor kunnen fondsen minder risicovol beleggen en dat maakt de kans op winst en indexatie kleiner. Terwijl de vakbeweging juist hecht aan koopkrachtbehoud door pensioenen mee te laten stijgen met inflatie en de loonontwikkeling.

Maar Van der Kolk waarschuwde voor problemen tussen generaties als geen rekening wordt gehouden met de belangen van jongeren. Hoofdbestuurder Willem Noordman van Bondgenoten wees erop dat de huidige generatie met de financiële crisis heeft geprofiteerd van aangelegde buffers. „Het zou hen sieren als ze ook weer meehelpen opbouwen.”

Verder is de FNV-bond boos over hoeveel ouderen met lager betaalde, vaak zwaardere, beroepen met de hogere AOW-leeftijd straks gekort worden op hun uitkering als ze toch op hun 65e willen stoppen met werken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer