Vastzetten spaargeld levert weinig op
Geld voor een aantal jaren vastzetten heeft weinig zin. Een spaarrekening levert tegenwoordig bijna net zoveel rente op. Bovendien heeft de spaarder dan weinig last van allerlei beperkende voorwaarden.
Dat concludeert de Consumentenbond in zijn vrijdag verschenen Geldgids. „Het is treurig gesteld met het rendement op deposito’s. Waarom zou u uw geld achter tralies zetten als een spaarrekening net zoveel oplevert?” stelt de Consumentenbond.
Alleen vijf- en tienjarige deposito’s zijn nog te overwegen. Bij de Yapi Kredi Bank en DSB Bank bijvoorbeeld krijgt de spaarder die zijn geld vijf jaar vastzet 4,75 procent rente. Een gewone spaarrekening bij deze banken levert een rentevergoeding op van circa 4,5 tot 4,6 procent.
Het voordeel van depositosparen is dat de consument ervan verzekerd is dat hij meerdere jaren de afgesproken rente krijgt. Bij een gewone spaarrekening is de rentevergoeding ongewis en afhankelijk van de schommelende internationale rentetarieven.
Het nadeel van het geld vastzetten is dat de consument voor de afgesproken einddatum niet aan zijn geld kan komen zonder een hoge boete te betalen. „Bij ABN Amro kan die zelfs oplopen tot 10 procent van het opgenomen bedrag. Zonde van het geld”, aldus de bond.
De Consumentenbond waarschuwt verder in de Geldgids ook voor het vastzetten van spaargeld op een rekening met een klimmende rente. „Het lijkt zo leuk, een rente die met de jaren stijgt en die is gegarandeerd voor vijf of tien jaar. Maar een gewone spaarrekening levert vaak meer op”, stelt de bond.
De rekeningen met klimmende rentevergoedingen beginnen met een zeer laag basistarief van circa 2 tot 3 procent en eindigen hoog tot bijvoorbeeld wel 8 procent bij de CVB Bank. „Het rendement valt in de praktijk echter tegen, omdat er geen rente-op-rente-effect is. Als je begint met een inlegbedrag van 10.000 euro, eindig je daar ook mee. De rente die je elk jaar krijgt, wordt niet bijgeschreven bij het spaartegoed zelf en dus ook niet meegerekend”, aldus een woordvoerster van de Consumentenbond.