Economie

Beloning KLM-top zet akkoord onder druk

De inkomenssprong die de KLM-top het afgelopen boekjaar heeft gemaakt, dreigt het bereikte principeakkoord met de bonden over het ontslag van 1000 werknemers te torpederen.

ANP
13 June 2003 21:12Gewijzigd op 14 November 2020 00:22

De vakbondsleden hebben veel kritiek op het plan. Het personeel wil niet te veel inleveren nu de KLM-top de inkomsten flink heeft zien stijgen. Dat blijkt uit een rondgang langs FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond. De leden van De Unie hebben de ontslagregeling al afgewezen.

Volgens het akkoord kunnen mensen die ontslag krijgen aangezegd nog maximaal twaalf maanden in dienst blijven. Om dit te financiëren wordt een loonsverhoging van 2,5 procent acht maanden uitgesteld. Deze stond gepland voor oktober. KLM schrapt zeker 3000 banen om het bedrijf financieel gezond te houden.

De directie van de luchtvaartmaatschappij ontving het afgelopen boekjaar 2002/2003 het maximumaantal opties van 250.000 en een salarisverhoging van 6 procent. Dit ondanks een historisch verlies van 416 miljoen euro.

De CNV-leden zijn hier uitermate boos over, aldus bestuurder E. Vaessen vrijdag. De ledenvergaderingen over de ontslagregeling zijn achter de rug. „De leden willen dat de directie een loonoffer doet, anders gaan ze niet akkoord met het sociaal plan. Ze willen hun loonsverhoging niet uitstellen”, zei de vakbondsman. Zijn achterban steunde de overeenkomst eerst wel.

Ook de leden van FNV Bondgenoten zijn verbolgen over de beloning van de directie. Dat bleek deze week tijdens een aantal vergaderingen. „Een grote meerderheid steunde eerst het sociaal plan. Nu is het kantje boord”, aldus bestuurder J. van den Brink. Hij verwacht wel dat de achterban uiteindelijk haar goedkeuring geeft. De CNV- en FNV-bond geven de komende twee weken definitief uitsluitsel over de uitkomst van de ledenraadplegingen.

De bezwaren van de leden van De Unie richten zich op de invulling van de ontslagen en het uitstel van de salarisverhoging. Niet alleen mensen die het laatst bij KLM zijn binnengekomen, moeten het bedrijf verlaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer