Open Doors: Exodus dreigt voor Syrische christenen
ERMELO – De Arabische lente kan in Syrië uitlopen op een ware exodus van christenen, vreest Stefan de Groot, regiocoördinator Midden-Oosten bij stichting Open Doors.
In de huidige politiestaat Syrië hebben christenen in vergelijking met andere moslimlanden een relatief grote vrijheid. Als president Bashar al-Assad wegvalt, dreigt er echter grootschalig sektarisch geweld, vergelijkbaar met de huidige situatie in Irak.
„Assad is een echte dictator”, verklaart De Groot. „Hij heeft de touwtjes stevig in handen en geeft weinig om mensenrechten. Maar zijn regime zorgt wel voor stabiliteit tussen de bevolkingsgroepen. Als hij de controle verliest, zullen de soennieten en andere moslimgroeperingen om de macht strijden. Eén ding staat vast: er zal geen bescherming zijn voor de christenen.”
De kerk in Syrië vreest de uitkomst van de huidige strijd. Syrische christenen laten Open Doors, een stichting die opkomt voor vervolgde christenen, weten dat ze zeker zullen vertrekken als er een machtsvacuüm ontstaat.
„Alle christenen zullen emigreren”, verklaarde een lokale kerkleider. „Dit land is dan niet meer voor christenen. We doen wat we kunnen om onze broeders en zusters te bemoedigen, maar de realiteit is: er zal in Syrië dan geen plaats meer zijn voor christenen.”
Een andere voorganger wijst op leuzen die nu al her en der op straat opduiken. „Er stond: „Laten we de alevieten (de minderheidsgroepering waar Assad toebehoort, red.) elimineren en de christenen naar Beiroet sturen.” Ze willen ons gewoon weg hebben.”
Ook in andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn lang niet alle christenen blij met de revoluties. De Groot: „Voor de meesten van hen verandert er niets aan hun positie. Christelijke bevolkingsgroepen worden nog steeds behandeld als tweederangsburgers. Christenen met een moslimachtergrond kunnen zelfs te maken krijgen met sociale uitsluiting, mishandeling, gevangenschap en zelfs moord. In veel landen zal de situatie voor christenen waarschijnlijk alleen maar slechter worden.”
Kerkleiders in de Libische hoofdstad Tripoli hebben laten weten dat 75 procent van de christenen, die vaak als gastarbeider in Libië werkten, het land inmiddels heeft verlaten. Alle kerkleiders zijn er echter nog.
In buurland Algerije zijn de afgelopen maanden acht kerken gesloten. Eén christen kreeg een celstraf van vijf jaar voor het uitreiken van een Bijbel aan een buurman, een ongekend zware straf voor dit land.
Ook in Jemen hebben de meeste buitenlandse christenen het land verlaten. Dat is een zware klap voor de Jeminitische christenen, die allen ex-moslim zijn. Zij zijn sterk afhankelijk van christenen uit het buitenland om de Bijbel te leren begrijpen.
In de nacht van 17 op 18 juni organiseert Open Doors de jaarlijkse ”Nacht van Gebed”. Ongeveer 10.000 christenen in Nederland en België zullen op 325 locaties bidden voor vervolgde christenen in het Midden-Oosten en elders. De Groot: „Ik hoop dat veel kerken en individuele christenen meebidden voor de vervolgde kerk. Gebed is hard nodig.”