Binnenland

Jorritsma zal Donner alternatieven moeten bieden

DEN HAAG – Hoe erg is het dat het zogeheten bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten in een impasse verkeert? Vijf vragen en antwoorden.

Redactie politiek
9 June 2011 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 15:20
Jorritsma. Foto ANP
Jorritsma. Foto ANP

Wat is het bestuursakkoord?

Een overeenkomst die minister Donner van Binnenlandse Zaken op 21 april sloot met lagere overheden, met name de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), over het overhevelen van taken en bevoegdheden van het Rijk naar de gemeenten.

Om wat voor taken gaat het?

Het gaat onder meer om regelingen voor sociale werkplaatsen, jonggehandicapten en bijstandsgerechtigden die worden samengevoegd tot één wet, die voortaan door gemeenten wordt uitgevoerd. Verder zijn er afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de Algemene wet bijzondere ziektekosten en de jeugdzorg.

Waarom ligt het onderwerp gevoelig?

Gemeenten hebben zich voortdurend zorgen gemaakt over de vraag of zij voldoende financiële middelen krijgen om de nieuwe taken te kunnen oppakken. Die zorgen zijn begrijpelijk, gezien het feit dat het kabinet de overheveling van taken koppelt aan een flinke bezuiniging, namelijk van 1,8 miljard euro. Ook vakbonden en diverse fracties in de Tweede Kamer vrezen dat kwetsbare groepen straks het gelag gaan betalen.

Wat houdt de impasse in waarin Rijk en gemeenten momenteel verkeren?

Nadat VNG-voorzitter Jorritsma op 21 april het bestuursakkoord tekende, rees er in haar achterban steeds meer protest tegen het akkoord. Dat resulteerde er gisteren in dat de 418 Nederlandse gemeenten, bijeen in het Gelderse Ulft. het akkoord wel aanvaardden, maar met uitzondering van de gevoeligste paragraaf, namelijk die over de sociale werkplaatsen. Dat bracht minister Donner tot de uitspraak dat volgens hem dan eigenlijk het hele akkoord niet meer bestaat.

Hoe erg is de nu ontstane patstelling?

Volgens Donner dus heel erg. Toch wordt ook bij hem de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. De minister liet gisteren wel degelijk ruimte voor een nieuw gesprek met de VNG, toen hij zei dat hij van deze organisatie nieuwe voorstellen verwacht, als die opnieuw met het kabinet wil praten. Aan Jorritsma, die eveneens voorstander is van een nieuw gesprek, dus de uitdaging om in overleg met haar achterban zulke nieuwe voorstellen te formuleren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer