Werkloosheid speelt Europa danig parten
Dat de economische groei in de twaalf landen van de eurozone dit jaar lager zal uitpakken dan eerder werd verwacht, is niet alleen toe te schrijven aan de lage dollarkoers. Minstens zo belangrijk zijn de oplopende werkloosheid en de wereldwijde dip in de economie.
Het Economisch Bureau van ABN Amro denkt dat de werkloosheid eind 2003 in de eurolanden is opgelopen tot 9,3 procent. Nu nog schommelt het werkloosheidspercentage rond de 8,8.
Het lichte herstel dat de Europese Centrale Bank (ECB) voor de tweede helft van 2003 voorspelt, maakt de problemen er niet kleiner op. Door de stroeve arbeidsmarkt worden Europese bedrijven gedurende dit jaar nog gedwongen om werknemers buiten te zetten, aldus ABN Amro-econoom H. Zemmouri donderdag.
„Door de inflexibele arbeidsmarkt houden bedrijven hun medewerkers zo lang mogelijk vast, terwijl de productie afneemt. Dat kunnen ze na een tijd niet meer volhouden.” Een eventueel herstel zal niet afdoende zijn om alle werknemers binnenboord te houden, zo verklaarde Zemmouri.
De ECB heeft haar groeiprognoses voor de eurozone donderdag naar beneden geschroefd. In de nieuwe raming gaat de bank uit van een groei van tussen de 0,4 en 1 procent. Ook andere internationale instituten schatten de economische groei van de twaalf landen voorzichtig in. De Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) komen voor het lopende jaar niet of nauwelijks boven de 1 procent uit. ABN Amro zelf schat de groei op 0,7 procent.
De bank schrijft de bescheiden verwachtingen voor een groot deel toe aan de tegenvallende werkloosheidscijfers. Daardoor zullen consumenten minder geld uitgeven en vertroebelt het uitzicht op herstel.
Daarnaast wordt de economie in Europa geplaagd door een wereldwijde dip. Gemiddeld wordt er over de hele wereld minder verkocht. Dat leidt automatisch tot minder orders voor bedrijven in Europa.
Dat de dollar de afgelopen weken fors terrein verloren heeft aan de euro, speelt de eurolanden eveneens parten. „Het helpt niet, want bedrijven verliezen marktaandeel”, aldus Zemmouri. Toch wijst hij erop dat de rol van de dollarkoers niet overbelicht mag worden. Een deel van de handel met het buitenland wordt niet direct aangetast door valutaschommelingen.