„Snellere terugtrekking VS uit Afghanistan”
WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse regering overweegt de troepenmacht in Afghanistan versneld te verkleinen. Dat meldt het toonaangevende dagblad The New York Times maandag op basis van gesprekken met anonieme regeringsfunctionarissen.
In totaal verblijven er meer dan 100.000 Amerikaanse troepen in Afghanistan. President Barack Obama heeft beloofd dat zijn regering in juli een begin maakt met het terugtrekken van militairen uit het Centraal-Aziatische land. Enkele weken terug werd gedacht aan een eerste inkrimping met 3000 tot 5000 manschappen. Nu gaan er volgens The New York Times stemmen op voor een groter aantal militairen dat in juli terugkeert naar de VS.
Washington heeft met de NAVO en met de Afghaanse regering afgesproken dat de laatste buitenlandse militair in 2014 weg moet zijn uit Afghanistan. In dat jaar moeten de politie en het leger in dat land voldoende zijn ontwikkeld om de veiligheid te garanderen zonder steun van buitenaf.
De Amerikaanse regering is zeer gebaat bij een snelle inperking van de militaire aanwezigheid in Afghanistan. De operatie kost nu ongeveer 2 miljard dollar per week, 1,36 miljard euro volgens de meest recente wisselkoers, een forse en structurele kostenpost voor de schatkist, oftewel voor Amerikaanse belastingbetalers.
De oorlog in Afghanistan is in de Verenigde Staten ook impopulair vanwege de vele militairen die ieder jaar om het leven komen tijdens gevechten en bomaanslagen. Sinds eind 2001, toen het Talibanbewind werd verjaagd uit Afghanistan, stierven al 1600 werknemers van het Amerikaanse leger in dat land. Dit jaar levert de internationale troepenmacht ISAF, waarin de VS een leidende rol spelen, opnieuw op grote schaal gevechten tegen radicaalislamitische verzetsbewegingen, en dan met name de Taliban.
Obama heeft er alle belang bij dat de operatie in Afghanistan aanzienlijk wordt afgebouwd v³³r de presidentsverkiezingen van november 2012. Tegelijkertijd wil het Amerikaanse staatshoofd net als zijn generaals niet overhaast te werk gaan. In dat geval zou de Amerikaanse regering de opstandelingen in Afghanistan in de kaart kunnen spelen. Binnen de Amerikaanse strijdkrachten leeft de overtuiging dat Afghanistan voorlopig nog veel militaire steun nodig heeft van onder meer de Verenigde Staten.