Bestand in Jemen na vertrek Saleh
SANAA (ANP/AFP/RTR) – Na het vertrek van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh naar Saudi-Arabië voor medische zorg lijkt in Jemen een bestand te zijn bereikt tussen vicepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi en een machtige stammencoalitie die felle strijd heeft geleverd met de regering.
Het kantoor van Sadeq al-Ahmar, leider van een verbond van stammen, heeft een aanbod van Hadi voor een bestand geaccepteerd, aldus het kantoor van de stamleider zondag. Hadi had de leiders van een federatie van stammen eerder opgeroepen een bestand in acht te nemen. Volgens Arabische media heeft Hadi de presidentiële taken in Jemen overgenomen van president Ali Abdullah Saleh.
Saleh vloog zaterdagavond laat naar Saudi-Arabië om zich daar medisch te laten behandelen voor verwondingen die hij vrijdag bij een aanslag op zijn presidentiële paleis heeft opgelopen. Een Saudische functionaris zei zondag dat twee chirurgische ingrepen in Saudi-Arabië bij Saleh succesvol zijn verlopen. De functionaris stelde dat een granaatscherf is weggehaald uit de borstkas van Saleh. Verder is er een neurochirurgische operatie aan zijn nek uitgevoerd.
Saleh zou na een herstelperiode van twee weken naar zijn land willen terugkeren, maar de oppositie in Jemen heeft al laten weten alles in het werk te stellen om dit te voorkomen. „We zien dit als het begin van het eind van zijn tirannieke en corrupte regime”, zei Mohammed Qahtan, een woordvoerder van de oppositie in het parlement zondag over het verblijf van Saleh in Saudi-Arabië. „De zonen van Saleh moeten worden gedwongen de macht over te dragen aan vicepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi. Met Hadi willen wij wel samenwerken.”
Saleh zou met 35 leden van zijn familie, inclusief zijn vrouw, naar Saudi-Arabië zijn vertrokken. Ook de premier en de voorzitter van het parlement zouden hem hebben vergezeld. Zijn oudste zoon Ahmed, leider van de Republikeinse Garde, is in Jemen gebleven.
In Jemen wordt al sinds januari gedemonstreerd tegen het autoritaire bewind van Saleh, die evenwel weigert op te stappen en zijn troepen hard laat optreden tegen betogers. De laatste weken is het geweld geëscaleerd doordat leiders van de Hashid-stam zich tegen de 69-jarige president hebben gekeerd en zich in de strijd hebben gemengd.
Na het vertrek van Saleh braken zondag al in verscheidene steden in Jemen feesten uit. In de hoofdstad Sanaa zwaaiden de mensen met vlaggen en zongen ze liederen. Op sommige plekken in Sanaa werd echter nog steeds gevochten. Verder waren er in de havenstad Aden schermutselingen tussen regeringstroepen en opstandelingen. De rebellen hadden een controlepunt van het leger aangevallen. Getuigen meldden dat een legervoertuig in vlammen is opgegaan.
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft Nederlanders zondag nogmaals met klem opgeroepen Jemen te verlaten. Zij kunnen niet langer rekenen op consulaire bijstand, nadat het ministerie de Nederlandse ambassade in Sanaa met ingang van zaterdag tijdelijk heeft gesloten. Evenmin kunnen zij ervan uitgaan dat zij door de Nederlandse overheid geëvacueerd worden, aldus een woordvoerder.