Extra geld GKV naar universiteit
HARDERWIJK – De Theologische Universiteit Kampen (TUK) kan op termijn niet meer op eigen benen staan en overleven. Daarom gaat de universiteit de komende jaren flink investeren in professionalisering, internationalisering en samenwerking met andere universiteiten.
Dat bleek vrijdag in Harderwijk tijdens de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV). De landelijke kerkvergadering besprak een notitie van het college van bestuur en de raad van toezicht van de TUK over de toekomst van de Kamper universiteit. Er leven zorgen over onder meer het aantal afgestudeerden dat voor de pastorie kiest en over de band tussen de universiteit en de kerken, die steeds zwakker wordt. Daarnaast zal het door de overheid geëiste wetenschappelijk onderzoek zowel kwantitatief als kwalitatief moeten toenemen.
De TUK gaat zich tot het jaar 2016 nadrukkelijk richten op de professionalisering, internationalisering en een structurele samenwerking met andere universiteiten, zoals de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven en instellingen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
Zelfstandig professionaliseren is met de bestaande menskracht en middelen niet mogelijk, constateert de universiteit. „Niet voor niets heeft de christelijke gereformeerde synode eind september 2010 dan ook aan de TUA opgedragen een brede verkenning te houden over haar toekomst. Allerlei opties van samenwerking zijn daarbij open. Voor de TU Kampen is het belangrijk dat de gereformeerde synode van Harderwijk 2011 een soortgelijke opdracht verstrekt.” De synode ging daarmee akkoord.
Om de band met de kerken te verstevigen en bestaande kennis te delen, gaat de TUK met de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle een praktijkcentrum oprichten. Daar kunnen kerkleden terecht voor onder meer theologisch advies, educatie en begeleiding.
De universiteit gaat ook praktisch-theologisch onderzoek doen naar thema’s die in de kerken leven, zoals het functioneren van kleine groepen in gemeenten, levensvragen van ouderen, evangelicalisering en kerkverlating. De plannen van de universiteit voorzien ook in een bijzondere leerstoel ”christelijke identiteit” en een wisselleerstoel.
De synode ging akkoord met de verruiming van het jaarlijkse budget met 342.000 euro om in de komende jaren een „extra kwaliteitsslag” te kunnen maken.
De synode komt volgend jaar bijeen in een vervolgzitting. Dan staat de toekomst van de TUK opnieuw op de agenda.