Binnenland

Amsterdam wil af van gewetensbezwaarde ambtenaren

AMSTERDAM – Trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het voltrekken van homohuwelijken krijgen in Amsterdam geen millimeter ruimte. De voltallige gemeenteraad sprak woensdagmiddag uit dat ambtenaren niet mogen weigeren een huwelijk van personen van hetzelfde geslacht te sluiten.

1 June 2011 15:56Gewijzigd op 14 November 2020 15:15
Foto ANP
Foto ANP

Het CDA vroeg als enige fractie ruimte voor trouwambtenaren die vóór 2007 benoemd zijn. Sinds dat jaar staat Amsterdam als „weigerambtenaarvrije” gemeente te boek. Tot 10 jaar geleden was het huwelijk altijd een zaak van een man en een vrouw; de overheid zou er dan ook goed aan doen rekening te houden met functionarissen die door een wetswijziging in problemen zijn gekomen, stelt M. D. Shahsavari-Jansen (CDA). Ze kreeg daarvoor geen steun van de andere fracties.

Het debat was aangevraagd door de eenmansfractie van Trots op Nederland. Woordvoerster A. van der Velde wees op de imagoschade die Amsterdam „als homohoofdstad van Nederland en van de wereld” kan oplopen als trouwambtenaren de gelegenheid krijgen het voltrekken van homohuwelijken te weigeren. Nu er twee van zulke ambtenaren blijken te zijn, is het passend dat het gemeentebestuur zijn excuses aanbiedt aan de bewoners en aan homobelangenorganisatie COC, zei Van der Velde. Weigerambtenaren plegen volgens haar plichtsverzuim en overtreden hun ambtseed.

„De republiek Amsterdam heeft tolerantie als leidend beginsel”, zei VVD-raadslid F. van Dalen, voormalig voorzitter van het COC. „Amsterdam heeft laten zien dat een betere toekomst mogelijk is en daar zit nu een vlek op. Tien jaar na de openstelling van het huwelijk voor homoparen is wat de VVD betreft de overgangsfase voorbij. Laat Amsterdam haar voorbeeldrol hervinden.”

PvdA-woordvoerster L. B. van der Heijden riep de fracties op „elkaar niet te veel de maat te nemen wie nu het meest voor het homohuwelijk is.” Ze constateerde dat alle fracties dat zijn, en dat alle raadsleden de voorbeeldfunctie van Amsterdam willen handhaven. Daarom moeten passende maatregelen tegen de twee gewetensbezwaarde ambtenaren worden genomen.

Gewetensbezwaren prima, maar ze mogen niet leiden tot discriminatie, verwoordde wethouder E. van der Burg (VVD) het collegestandpunt. „Het is schandalig dat er nog steeds mensen zijn die niet aan het voltrekken van homohuwelijken willen meewerken, of je nu vóór 2007 bent benoemd of daarna.”

Een van de gewetensbezwaarde ambtenaren is vóór 2007 benoemd. Stadsdeel Nieuw-West heeft volgens Van der Burg in dat jaar verzuimd aan het stadsbestuur te melden dat er een weigerambtenaar was. Trouwambtenaren worden nu bij hun aanstelling bevraagd op hun bereidheid alle huwelijken te voltrekken. De andere betrokken ambtenaar verklaarde bij haar aanstelling in 2010 daartoe bereid te zijn, maar zei later gewetensbezwaard te zijn. Het stadsdeel heeft inmiddels verklaard dat, afhankelijk van het feit of de vrouw die na 2007 is aangenomen bij de sollicitatie heeft gelogen of pas later tot andere inzichten is gekomen, ze wordt ontslagen of naar een andere functie wordt overgeplaatst.

Homobelangenorganisatie COC schrapte Amsterdam vorige week, toen het bestaan van de twee gewetensbezwaarde ambtenaren bekend werd, van haar lijst van gemeenten zonder weigerambtenaren. Van der Velde (TON) vindt dat Amsterdam zo snel mogelijk weer een plaats op die lijst moet krijgen. Wethouder Van der Burg stelde de lijst niet zo belangrijk te vinden. „Waar het om gaat, is dat er niet gediscrimineerd wordt. Het stadsdeel gaat hierover, maar wat mij betreft moet met deze twee ambtenaren het gesprek worden aangegaan en moeten hun andere werkzaamheden worden gegeven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer