Kritiek op stemgedrag SGP is onterecht
De ophef over het stemgedrag van de SGP bij de Eerste Kamerverkiezingen is onterecht, vindt Geert Schipaanboord. Van de partij kan niet gevraagd worden dat ze haar eigen sleutelpositie onder druk zou zetten.
De keuze van de SGP-Statenleden om tijdens de Eerste Kamerverkiezingen niet de ChristenUnie te steunen, heeft veel ophef veroorzaakt. De houding van de SGP zou zelfs het aanzien van de christelijke politiek en de naam van christenen schaden. Dat is onterechte kritiek. De strategie van de SGP past prima bij een christelijke partij.
Snel na de verkiezingen van 2 maart werd duidelijk dat CDA, VVD en PVV zouden uitkomen op ongeveer 37 zetels in de Eerste Kamer. Dat gaf de SGP een belangrijke verantwoordelijkheid.
Na geduldig rekenwerk bleek dat de 37 zetels voor CDA, VVD en PVV in gevaar zouden komen wanneer de SGP de CU zou steunen. Support van de ChristenUnie zou daarmee de eigen sleutelpositie van de SGP onder druk zetten. Dat kan niet van haar gevraagd worden.
Daarnaast is het zo dat mensen die op de SGP stemmen, ervan uitgaan dat de partij alles wat mogelijk is doet om haar invloed zo groot mogelijk te laten zijn. Hoofdbestuur en Statenleden hebben wat dat betreft prima geopereerd. Wie dat niet begrijpt, denkt dat een christelijke partij een liefdadigheidsinstelling is. Wie de SGP volgt, weet dat zij prima rekenmeesters heeft. Pas als rekenwerk het laatste woord heeft, is de christelijke politiek failliet.
De naam van christenen wordt niet geschaad door dit verschil van mening, zoals de ChristenUnie beweert. Deze partij had immers precies hetzelfde gedaan als zij in de schoenen van de SGP had gestaan.
Wat meer begrip voor de positie van de SGP had de CU gesierd. Beide partijen werken op veel plaatsen prima samen. Het is onterecht die samenwerking op te offeren om de verschillende wegen die ze in de Eerste Kamer gaan.
Het is een politieke wet in Den Haag dat partijen die dicht bij elkaar staan, het niet altijd even gezellig hebben. Ze mikken immers op dezelfde kiezers. Wie ChristenUnie en SGP volgt, ziet dat ze het kabinet verschillend beoordelen. Dat moet zo nu en dan tot forse discussies leiden. Maar waarom zouden christenen hetzelfde moeten denken over 18 miljard euro aan bezuinigingen? Als ze elkaar maar weten te vinden op de belangrijkste onderwerpen voor christelijke politiek: ethiek, zondagsrust, de bescherming van het leven.
Terecht is gesignaleerd dat de christelijke politiek bij de laatste verkiezingen veel zetels heeft ingeleverd. Laten we desondanks onze zegeningen tellen. CDA, ChristenUnie en SGP zijn voor bijna elke meerderheid nodig in het parlement, waarin de tegenstellingen tussen links en rechts scherp zijn.
Ondanks de achteruitgang in zetels hebben ook orthodox- christelijke partijen in de 21e eeuw grote verantwoordelijkheden. De ChristenUnie in het kabinet-Balkenende IV, en de SGP door de sleutelpositie in de Eerste Kamer. Eerste en Tweede Kamerleden komen daardoor voor lastige keuzes te staan. Ze hebben de steun van de kiezers hard nodig.
De auteur is oud-bestuurslid van SGP-jongeren.