Directeur Drooger: Bevochten keuzevrijheid staat op het spel
APELDOORN – De bezuinigingsplannen hingen al een tijdje als het zwaard van Damocles boven hun hoofd. Nu de consequenties voor christelijke belangenorganisaties duidelijk zijn, is het „even slikken.”
Met haar bezuinigingsplannen geeft minister Schippers gehoor aan een recent advies. Daarin wordt gesteld dat de vele tientallen organisaties die nu opkomen voor de belangen van patiënten in Den Haag, voorlichting geven en lotgenotencontacten organiseren, efficiënter moeten werken. Van het bestaande overheidsbudget moet zo veel mogelijk naar de directe zorg, is verder het idee.
„Dat het ministerie op deze post zou gaan bezuinigen, was al bekend”, zegt directeur L. Hubregtse van Helpende Handen, de vereniging voor mensen met een beperking die uitgaat van de Gereformeerde Gemeenten. „Dat wij daar onderdeel van zouden zijn, ook. Toch was het wel even slikken toen we de uiteindelijke bedragen zagen.”
Weliswaar heeft Helpende Handen de mogelijkheid jaarlijks om 18.000 euro extra in de wacht te slepen. Nodig daarvoor is dat het departement aan een, met zes andere organisaties aan te vragen, gezamenlijke projectsubsidie zijn goedkeuring geeft. „Het verleden heeft echter geleerd dat het in deze sector lastig is om projecten gesubsidieerd te krijgen”, verzucht Hubregtse. „Voor veel gehandicaptenorganisaties, ook voor ons, is samenwerken bovendien alleen bespreekbaar wanneer dat niet ten koste gaat van onze identiteit. Ook omdat we een organisatie met een reformatorische identiteit zijn, varen we als Helpende Handen graag een eigen koers.
Voorlopig staan we als Helpende Handen voor de vraag hoe de aangekondigde bezuiniging op te vangen. Het gaat alles bij elkaar om ongeveer 15 procent van onze totale begroting. De overige inkomsten betreffen de ledencontributie, jaarlijks goed voor 270.000 euro, en de kerkelijke bijdrage, die in 2010 235.000 euro bedroeg.
Vaststaat in elk geval dat we zullen moeten snijden in onze eigen organisatie als we er niet in slagen om de subsidievermindering door andere inkomsten op te vangen. Bij die gedachte leggen we ons echter niet zomaar neer. Natuurlijk zullen we de overheid aanspreken op deze beleidsvoornemens. Tegelijkertijd is het opnieuw een reden om aan onze achterban duidelijk te maken dat zorg voor mensen met een beperking om daadwerkelijke steun vraagt. Eigenlijk moet dat geen vrijblijvende keus zijn voor een christen, maar een vanzelfsprekendheid.”
NPV-directeur dr. R. Seldenrijk stelt dat Schippers met haar bezuinigingsplannen vergeet wat patiëntenorganisaties voor de samenleving doen. „Wat helemaal uit beeld verdwijnt, is dat wij ons als geen andere patiëntenvereniging inzetten voor de zwakste doelgroep, de (terminale) palliatieve patiënt.” Met het subsidiebedrag dat nu dreigt weg te vallen, dekt de NPV ongeveer 10 procent van haar jaarlijkse kosten. „Voor ons is het dus een bedrag van grote betekenis.”
Directeur W. Drooger van het Platform VG heeft gemengde gevoelens over de aangekondigde bezuinigingen. „Natuurlijk ben ik blij dat wij er als koepel iets bij krijgen, maar de negentien organisaties die wij vertegenwoordigen, worden allemaal gekort. Sommige zelfs fors. Daarmee gaat de minister voorbij aan de taakverdeling tussen het platform en bijvoorbeeld de bij ons aangesloten ouderverenigingen, zoals KansPlus, PhiladelphiaSupport, Helpende Handen en Dit Koningskind. Wij richten ons vooral op het landelijk beleid in Den Haag, de ouderverenigingen op bijvoorbeeld de lotgenotencontacten. Zij zijn nu nog georganiseerd op basis van levensbeschouwelijke identiteit. Die keuzevrijheid, waarvoor jarenlang is gevochten, staat nu op het spel.”
Wat er na 2014 gebeurt, is bovendien erg onzeker, stelt Drooger. „Uit het conceptbeoordelingskader van het ministerie kun je afleiden dat er na 2014 bij aanvragen van vergelijkbare organisaties alleen subsidie gaat naar de aanvrager met het grootste aantal leden, dan wel donateurs.”