Schippers: was en schil groente
DEN HAAG (ANP) – Nederlanders doen er verstandig aan groente eerst te wassen en zonodig te schillen voor consumptie. Dat advies gaf minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag na afloop van de ministerraad.
Ze zei dat naar aanleiding van de infectie met de EHEC-bacterie die in Duitsland al vier mensenlevens heeft geëist. De infectie, die in Duitsland honderden mensen heeft besmet, kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid en nierklachten veroorzaken.
Schippers kon niet zeggen of Nederlanders zich ook zorgen moeten maken over de infectie. Wel adviseerde ze voorzichtig te zijn. „Wat je ook eet, schillen en wassen is altijd een goed advies”, zei ze. Op de vraag of mensen komkommers kunnen blijven eten, zei ze: „Gewoon even schillen”. Donderdag ontdekten onderzoekers dat komkommers uit Spanje de bacterie naar Duitsland hebben gebracht.
Volgens Schippers houdt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de ontwikkelingen voortdurend in de gaten. Als het nodig is, worden deskundigen bijeengeroepen om zich over de situatie te beraden. Het RIVM had artsen in Nederland al gevraagd alert te zijn op verschijnselen die bij de besmetting horen.
GroenLinks vindt dat Schippers wel erg laconiek reageert. Tweede Kamerlid Linda Voortman, die een spoeddebat over de kwestie zal aanvragen, wil van haar weten welke risico’s Nederlandse consumenten lopen. „Ik heb altijd geleerd dat het gezond is om rauwkost te eten. Maar nadat eerst het advies kwam mijn radijsje te koken, is nu ook de komkommer verdacht. Mensen maken zich zorgen, maar het kabinet neemt geen maatregelen”, aldus Voortman.