G8: miljardensteun aan Arabische lente
DEAUVILLE (ANP) – Miljardensteun aan de nieuwe overgangsregimes in Noord-Afrika en strengere budgetdiscipline zijn enkele van de voornemens die de leiders van de G8 vrijdag hebben uitgesproken. De zeven belangrijke westerse economieën plus Rusland waren bijeen in het Franse Deauville.
Daar werd ook de laatste hand gelegd aan de kandidatuur van de Franse minister van Financiën Christine Lagarde voor de post van directeur van het Internationaal Monetair Fonds, het IMF.
Tunesië en Egypte, de twee landen waar eerder dit jaar de regimes vielen, kunnen rekenen op minimaal 20 miljard dollar aan steun. Dat geld moet onder meer komen van verscheidene internationale financiële instanties, zoals de Europese Investeringsbank (EIB) en de Oost-Europabank EBRD.
Daarbovenop zouden de Arabische golfstaten, zoals Saudi-Arabië, Qatar en Koeweit, nog eens 10 miljard euro doneren en komt er nog eens 10 miljard euro op tafel via bilaterale afspraken. Dat meldde de Franse president Nicolas Sarkozy, buiten de slotverklaring van de G8 om. De Arabische landen zetten een speciaal fonds hiertoe op, aldus Sarkozy.
„De veranderingen die plaatsvinden in het Midden-Oosten zijn historisch en zouden eenzelfde transformatie teweeg kunnen brengen als die welke eerder in Centraal en Oost-Europa heeft plaatsgevonden na de val van de Berlijnse Muur”, staat in de slotverklaring van de G8, die al tijdens de ontmoeting uitlekte. Eerder deze week kwamen onder meer het IMF en de Wereldbank en enkele individuele landen al met omvangrijke steunprogramma’s voor de regio.
In de wandelgangen werd intussen de benoeming van de Franse minister van Financiën Christine Lagarde als nieuwe IMF-baas geregeld. Volgens een anonieme Europese diplomaat is de benoeming ‘kat in het bakkie’, nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton haar steun aan Lagarde had uitgesproken. Lagarde zal zich onder meer moeten gaan bezighouden met de schuldenproblematiek waaraan in Deauville eveneens aandacht werd geschonken.
Europa beloofde de schuldencrisis te blijven bestrijden door middel van strenge fiscale maatregelen en structurele hervormingen. Ook andere landen beloofden de overheidsfinanciën beter op orde te krijgen. Daarmee zou het herstel van de wereldeconomie, die volgens de G8 inmiddels aan kracht heeft gewonnen, verder worden ondersteund.
Sarkozy liet verder weten dat Frankrijk de euro als eenheidsmunt blijft verdedigen en ondersteunen en dat er volgens hem sprake is van solidariteit onder de eurolanden. Volgens de Franse president stond de euro formeel niet op de agenda, maar is er wel over gesproken. Sarkozy wees erop dat de euro nog steeds boven de introductiekoers staat ten opzichte van de dollar en nog steeds een sterke munt is.
Ook sprak Sarkozy met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de economie in de eurozone. „Waar we het over gehad hebben? Over onze totale, onvoorwaardelijke en ondubbelzinnige steun aan de euro, zijn stabiliteit en zijn geloofwaardigheid.”