Protest tegen extra koopzondag Vlaardingen
VLAARDINGEN – De ChristenUnie/SGP in Vlaardingen tekent protest aan tegen een ontheffing voor een extra koopzondag die door het gemeentebestuur is afgegeven. De fractie noem de ontheffing onwettig.
De ChristenUnie/SGP is naar eigen zeggen „onaangenaam verrast” door het ontheffingsbesluit dat dinsdag bekend werd gemaakt, zo liet ze gisteren weten. De ontheffing was gevoegd bij het officiële besluit over de openstellingen op zon- en feestdagen voor 2011.
„In eerste instantie waren we blij dat Vlaardingen nu, op dringend verzoek van minister Verhagen, zijn koopzondagen had gereduceerd tot het wettelijk toegestane maximumaantal van twaalf”, aldus raadslid Heijndijk-van der Veer.
„Bij het gewijzigde besluit bleek echter een totaal nieuw ontheffingsbesluit te zijn gevoegd. Winkeliers in het Vlaardingse stadshart mogen nu ook op zondag 27 november, 11 en 18 december open zijn en de winkeliers van de woonboulevard en overige bedrijfsterreinen mogen hun deuren op Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag openen.”
Heijndijk-van der Veer noemt de ontheffing „een buitenwettelijke U-bochtconstructie om meer dan twaalf zondagen open te zijn”, en heeft hierover schriftelijke vragen ingediend bij het college.
De CU/SGP zegt verder zich onjuist geïnformeerd te voelen. „Dit is nooit tijdens de commissie- en raadsvergadering of in raadsmemo’s aangekondigd. Zelfs niet toen onze fractie wethouder Kalf onlangs expliciet vroeg of het in Vlaardingen nu echt blijft bij het maximumaantal van twaalf koopzondagen.”
De fractie zegt dat het ontheffingsbesluit waarschijnlijk niet in overeenstemming is met de winkeltijdenwet. Een ontheffing op deze wet is weliswaar mogelijk bij „bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard.” Heijndijk-van der Veer: „Er blijkt echter nergens uit dat de ontheffing ondersteunend is aan festiviteiten op die zon- en feestdagen.”
Zij verwijt wethouder Kalf dat die haar bevoegdheid om de ontheffingen te verlenen alleen gebruikt extra koopzondagen en koopfeestdagen te creëren boven op het maximum dat de wet toestaat. „De wethouder is toch niet werkelijk van mening dat Hemelvaartsdag, Pinksteren, Sinterklaas en Kerst slechts feestdagen van tijdelijke aard zijn, die volgend jaar niet meer gevierd worden?”
De fractie heeft het college nu schriftelijk om een motivatie gevraagd voor het besluit.
Verder vraagt ze en of hierover contact is geweest met het ministerie van Economische Zaken. Een eerdere brief van het college aan de minister repte namelijk niet expliciet over het ontheffingsbesluit, aldus de ChristenUnie/SGP.