Kerk & religie

GIDSnetwerk: Kerken in Rotterdam herontdekken de wijk

ROTTERDAM – Spelen God en geloven nog een rol in Rotterdam? Tijdens een „stadsbrede bijeenkomst” gisteren in Delfshaven werden initiatieven op een rij gezet en ervaringen uitgewisseld.

Van een medewerker
27 May 2011 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 15:10
Straatbeeld in de Rotterdamse wijk Spangen.
 Foto RD, Anton Dommerholt
Straatbeeld in de Rotterdamse wijk Spangen. Foto RD, Anton Dommerholt

Doel van de bijeenkomst was de missionaire beweging in Rotterdam in kaart te brengen, uit te bouwen en betrokkenheid bij de wijk te stimuleren. De bijeenkomst in de Pelgrimskerk was georganiseerd door het GIDSnetwerk. Geloven in de Samenleving (GIDS) wil christenen stimuleren om in wijken hun geloof uit te dragen.

„Het GIDSnetwerk bestaat vijf jaar en is nog heel klein. Het probeert in wijken bruggen te bouwen, over kerkmuren heen. We zien dat christenen de wijk herontdekken, ook in de Rotterdamse wijk Spangen”, zegt Gea Gort van GIDSnetwerk. „Er is een beweging geweest dat christenen uit de stad wegtrokken, ze komen nu weer terug.”

De wijk Spangen in het Oude Westen van Delfshaven was een van de gebieden die gisteren centraal stonden. De wijk telt 8500 inwoners.

Inmiddels is de stichting Agapè ook actief in Spangen, met verschillende clubs en activiteiten. Het initiatief Geloven in Spangen probeert buurtbewoners en ook de regiokerken de wijk te laten herontdekken en er een wijkkerk te planten. Er wonen twaalf medewerkers van Agapè in Spangen.

Missionair werker Nico van Splunter van de IZB werkt sinds november 2010 vanuit de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven. Daarvoor was hij elf jaar actief in Amsterdam. In Spangen wil hij een nieuwe gemeente stichten. GIDSnetwerk ondersteunt hem daarbij.

Volgens Carlos Goncalves, voorzitter van de deelgemeente Delfshaven, is zijn deelgemeente een broedplaats van criminaliteit en drugshandel. „De laatste tijd is dat behoorlijk teruggedrongen”, zegt hij. Wel constateert hij een gebrek aan tolerantie, op alle niveaus. „Mensen nemen elkaar de maat. Het lijkt of we niet meer in staat zijn oplossingen te bedenken. Als gevolg van een terugtredende overheid raakt het perspectief van mensen in de knel.”

Volgens Goncalves zijn kleine initiatieven het meest waardevol, zoals het planten van een wijkkerk. „Het is een goede manier om bondgenootschappen te organiseren.”

Van Splunter signaleert weinig samenhang in zijn wijk Spangen. „Veel mensen voelen zich er niet thuis.” Elles van Dijk, een actieve bewoner in het Bospoldergebied in Delfshaven, constateert dat eveneens. „Het lijkt dat mensen niet meer met elkaar kunnen samenleven. Er is weinig verdraagzaamheid.”

Praten over problemen heeft volgens Ton Huiskens van het initiatief Thuis op Straat weinig zin. Huiskens startte vijftien jaar geleden met het organiseren van straatactiviteiten voor jongeren. „Het lijkt soms of mensen niets meer kunnen. Ik pak ze beet en ga gewoon met ze bezig om omgangsvormen en verantwoordelijkheid te leren.”

Van Splunter: „Voor mensen is het moeilijk te begrijpen dat je dominee bent, nog zonder kerk. Maar ik ben ook nog maar een halfjaar bezig in Spangen. Die wijkkerk komt er. God is voor ons uit gegaan.”

De Koningskerk in de wijk Feijenoord heeft al zeven jaar ervaring met het wijkgericht werken, zegt kerkelijk werker Joris van der Spek. „Het is geen succesverhaal. We zijn nog op weg, zoeken, leren, maken fouten en groeien met als visie: ”Laat Gods visie jouw en mijn visie zijn”. De Koningskerk wil dienstbaar zijn in de wijk. Het is onder andere een verdeelpunt van de Voedselbank. Van der Spek: „We willen te veel kerk zijn, terwijl we er eigenlijk op uit moeten gaan. Jezus laten zien en zichtbaar maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer