Kerk & religie

Predikant stapt op na besluit Schotse kerk in homokwestie

EDINBURGH – Een predikant van de Church of Scotland legt zijn ambt neer uit protest tegen het toelaten van praktiserende homoseksuelen in het ambt van herder en leraar.

Kerkredactie
26 May 2011 21:32Gewijzigd op 14 November 2020 15:10
Veerboot naar Glenelg, in de Schotse hooglanden. Foto Wikimedia
Veerboot naar Glenelg, in de Schotse hooglanden. Foto Wikimedia

Ds. Roddy MacRae zei donderdag tegen de omroep BBC dat hij een Bijbelgetrouw getuigenis in de kerk mist. De predikant geeft zijn functie als voorganger in Glenelg en Kintail niet meteen op. Hij blijft nog enkele maanden in functie, tot een opvolger aantreedt.

Bronnen rond de generale synode van de Schotse kerk, die vrijdag haar laatste vergaderdag heeft, zeggen dat meer dan honderd afgevaardigden hun teleurstelling hebben uitgesproken over de maandag genomen besluiten.

Op die dag maakte de synode een einde aan een adempauze van twee jaar. Die was ingesteld in 2009 nadat bleek dat een meerderheid van de toenmalige synode voorstander was van het in het predikambt laten functioneren van een homoseksuele voorganger.

Het opheffen van het moratorium betekent dat de weg vrij is voor praktiserend homoseksuelen om predikant te zijn in de Church of Scotland. Wel vraagt de synode aan de plaatselijke kerken om geen overhaaste stappen te nemen op dit punt. Er is een commissie aangesteld die de theologische voors en tegens van de genomen stappen op een rij moet zetten. Deze komt in 2013 met een rapport.

Ondanks het feit dat de voorstanders van de genomen besluiten een ruime meerderheid van de kerk vertegenwoordigen, is er ook een aanzienlijk aantal tegenstanders. Zo’n 120 afgevaardigden zetten deze week hun handtekening onder een verklaring van treurnis over het toelaten van praktiserende homoseksuelen in de ambtelijke dienst.

Ook stemden 119 afgevaardigden tegen het instellen van de theologische commissie. Een woordvoerder van de kerk stelt dat onder dit voorstel niet allemaal dezelfde namen als onder de verklaring van treurnis stonden. Uit een onderzoek onder 22.000 leden van de Church of Scotland bleek deze week dat 60 procent van deze groep de door de synode genomen besluiten in strijd acht met de Bijbel.

Ds. Steven Reid, voorzitter van Foreward Together, een evangelicale beweging binnen de Church of Scotland, meent dat een groot deel van de kerkleden tegenstander is van de door de synode genomen besluiten. „Voor velen van ons gaat dit tegen de Schrift in.” Ds. Andrew Randall spreekt van een „Trojaans paard.” Hij meent dat de genomen besluiten de weg banen voor meer schriftkritische theologie in de Schotse kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer