Sociale media: snel, zichtbaar en feilbaar
Via socialenetwerksites zoals Twitter, LinkedIn, Facebook en Hyves kun je met de hele wereld contact leggen. Al je interessante waarnemingen en nieuwtjes kun je via Twitter direct de wereld in sturen.
Met je PDA of iPhone gaat dat helemaal gemakkelijk. Dit biedt talloze mogelijkheden: nieuws en trends zijn razendsnel op te sporen en te delen. Je komt gemakkelijk in contact met anderen met dezelfde interesses of belangen en dat is weer goed voor je netwerk.
Dat de hele wereld kan meekijken, lijkt in eerste instantie vooral voordeel op te leveren: als je het goed doet en interessante dingen tweet, versterkt dit een positie als expert. Hoewel snelheid en zichtbaarheid van groot belang zijn op internet, is het toch belangrijk om net even die vijf seconden te nemen om over je bericht, foto of update na te denken voordat hij de wereld in gaat.
Bekend is dat potentiële werkgevers vaak even checken wat er over een sollicitant te vinden is op internet. Daarop baseren zij hun beeld van iemand, nog voordat diegene op gesprek komt. Het afschermen van informatie is een belangrijk middel om te bepalen wie wat van je weet. Dus misschien wil je sommige foto’s op Hyves liever afschermen of er helemaal afhalen.
Maar ook iemand die een fijne vaste baan hebt, moet rekening houden met de belangen van een werkgever. Er zijn inmiddels meerdere gevallen bekend van een medewerker die net even te snel een tweet de wereld in stuurde. Diegene was dan wel mooi de eerste met dit bericht, maar heeft dat met vervelende maatregelen en soms zelfs ontslag moeten bekopen.
Zeker bij informatie of zaken die gevoelig liggen of geheim zijn, is het oppassen geblazen. Er zal maar een alerte redacteur zijn die jouw bericht oppikt. Eigenlijk maakt het niet uit of iemand privé of als werknemer twittert. De informatie wordt via jou openbaar, dus het is altijd goed om af te vragen of de roem van het moment opweegt tegen het (mogelijke) langetermijneffect.
En dan zijn er nog andere digitale contacten. Via LinkedIn of andere sociale netwerken heb je met een druk op de knop een connectie met iemand. Handig voor uitbreiding van je netwerk, zeker als je werk doet waarbij je veel relaties moet onderhouden. Dan is het ook oppassen geblazen.
Het kan namelijk zijn dat je bij het aangaan van je arbeidsovereenkomst getekend hebt voor een relatiebeding. Hierin spreek je af, dat je, als je weggaat bij deze werkgever, voor een bepaalde periode geen contact zult leggen met relaties van deze vorige werkgever. Deze regelingen zijn er om economische schade voor de werkgever te voorkomen.
Het ligt eraan hoe streng het desbetreffende relatiebeding is, maar het accepteren van een LinkedInuitnodiging kan een schending van dit beding zijn. En daarvoor kun je een flinke boete krijgen. Daarnaast kan de rechter een schadevergoeding laten betalen aan de ex-werkgever. Veel werknemers denken vrij gemakkelijk over zo’n beding, maar voor werkgevers is het een serieuze aangelegenheid, omdat een boete direct economische invloed kan hebben.
Zorg er daarom voor dat je bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst goed op de hoogte bent van alle afspraken waarvoor je tekent en hoelang ze gelden.
Met drie simpele regels kun je je met een gerust hart op internet profileren:
Wees echt: Als je altijd jezelf bent, komt niemand voor verrassingen te staan.
Wees selectief: Niet alles is voor publicatie geschikt. Wil je echt alles met iedereen delen? Wat zou je baas ervan vinden?
Wees kritisch: Is dit echt wat je bedoelt? Weet je het zeker of is het een vermoeden?
De auteur is eindredacteur bij vakbond christennetwerk|gmv. Reageren aan scribent? socialezaken@refdag.nl