Economie

Lagarde: invloedrijk en populair

PARIJS (ANP) – Christine Lagarde, die zich kandidaat heeft gesteld om Dominique Strauss-Kahn als directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op te volgen, geldt als een van de invloedrijkste vrouwen in de wereld.

25 May 2011 14:08Gewijzigd op 14 November 2020 15:08

In eigen land is de 55-jarige Française zeer populair. Ze werd in 2007 minister van Financiën en sleepte het land door de financiële crisis. Als minister van het machtige Frankrijk was zij ook prominent aanwezig bij bijeenkomsten van de G8 en de G20, ofwel van de economisch machtigste landen.

Voordat zij de politiek inging, werkte Lagarde als advocate voor het Amerikaanse kantoor Baker McKenzie, waar ze in 1999 bestuursvoorzitter werd. Toen in 2005 haar termijn afliep, nam toenmalig premier Dominique de Villepin Lagarde op in het kabinet als minister van Handel. Na de verkiezing van Nicolas Sarkozy tot president in 2007 werd Lagarde, die behoort tot de centrumrechtse partij UMP, minister van Financiën.

Christine Lagarde zei in februari in een interview met de Britse krant The Independent te geloven dat het van belang is dat ook vrouwen plaatsnemen op de hoogste posten. Als mannen er alleen voor staan, maken ze er een zooitje van, zei Lagarde, en ze voerde de financiële crisis aan als bewijs.

Lagarde werd in Parijs geboren als Christine Lallouette. Als tiener deed ze aan synchroonzwemmen en bracht het daarmee tot het nationale team. Na haar rechtenstudie in Parijs en een studie politieke wetenschappen in Aix-en-Provence werkte zij als advocate in Parijs. In 1981 trad ze in dienst van Baker McKenzie. Ze spreekt vloeiend Engels en is welbespraakt. Dat maakt haar tot een welkome gast in programma’s van onder meer BBC en CNN.

Die populariteit kan haar goed van pas komen. Lagarde heeft al de steun van Europa en China binnen. Als de Verenigde Staten haar ook zien zitten als topvrouw van het IMF, kan er eigenlijk niets meer misgaan. De Franse aanklager Jean-Louis Nadal kan echter nog roet in het eten gooien. Hij onderzoekt of Lagarde in 2007 haar positie heeft misbruikt om voor oud-topman Bernard Tapie van Adidas een hoge schadevergoeding te verkrijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer