Surinamers jaar na stembusgang ontevreden
PARAMARIBO (ANP) – Een jaar na de stembusgang in Suriname op 25 mei 2010 zijn velen ontevreden, omdat resultaten zijn uitgebleven. De coalitie onder leiding van president Desi Bouterse had beloofd dat het volk het beter zou hebben. Het leven is echter alleen maar duurder geworden. De inflatie is volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek opgelopen tot boven 20 procent.
Oppositieleider Ronald Venetiaan zegt dat „het Surinaamse volk een harde les te leren heeft uit de verkeerde keuze die gemaakt is”. Venetiaan noemt de devaluatie van de Surinaamse munt met 20 procent in januari en de extra belasting op brandstof cruciale fouten. Hij vindt het „rampzalig” dat er na een jaar nog geen duidelijk omlijnd beleidsplan van de regering is.
Coalitiepartners Ronnie Brunswijk en parlementsvoorzitter Jennifer Simons erkennen dat er stagnatie is ontstaan in het beleid van de regering. „Het volk is ontevreden en als de verkiezingen vandaag gehouden zouden worden, zou de uitslag anders zijn geweest”, zegt Brunswijk.
De coalitie heeft hoop. „Het beleid van de regering moet versneld worden uitgevoerd”, zegt Simons. De vele megaprojecten, zoals de bouw van 18.000 woningen, het opzetten van een goudmijn en het creëren van banen, moeten volgens de coalitie snel uitgevoerd worden.
Venetiaan denkt dat de regering het na dit slechte jaar niet beter zal doen. Er zal volgens hem geen verbetering komen, als het kabinet vasthoudt aan de „moordende” financieel-economische maatregelen die getroffen zijn, en de aangekondigde belastingverhogingen.
President Bouterse is dinsdag aangekomen op Cuba voor een staatsbezoek.