Kerk & religie

Protest kopten voor ambassades Den Haag

DEN HAAG – Boos en verdrietig zijn ze over de vele aanslagen in Egypte. Zo’n 300 kopten uit Nederland en België demonstreerden maandag in Den Haag bij de ambassades van Egypte en Saudi-Arabië.

Van een medewerker
24 May 2011 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 15:07
Zo’n driehonderd koptische christenen demonstreerden maandag bij de Egyptische en Saudi-Arabische ambassades in Den Haag tegen de vele aanslagen waarmee hun geloofsgenoten in Egypte de achterliggende tijd werden gconfronteerd. Foto Frank van Rossum.
Zo’n driehonderd koptische christenen demonstreerden maandag bij de Egyptische en Saudi-Arabische ambassades in Den Haag tegen de vele aanslagen waarmee hun geloofsgenoten in Egypte de achterliggende tijd werden gconfronteerd. Foto Frank van Rossum.

Bij de jongste aanslag in Caïro, twee weken geleden, werden drie kerken aangevallen. Daarbij vielen vijftien doden en werden honderden mensen gewond. In Egypte is de politie van de straat verdwenen. Geweld en diefstal zijn aan de orde van de dag. Politiemensen die proberen hiertegen op te treden, lopen kans te worden vermoord. Veel agenten zijn daarom niet bereid hun leven te riskeren om orde en rust te handhaven. En het leger is onvoldoende in staat deze leemte op te vullen.

In het zo ontstane vacuüm proberen salafisten, moslimbroeders, kopten en anderen zo veel mogelijk hun eigen belangen veilig te stellen, zegt een diplomaat van de Egyptische ambassade die anoniem wil blijven. „De salafisten vormen een zeer conservatieve stroming binnen de islam. Naar schatting meer dan de helft van de Egyptenaren behoort ertoe. Ze vinden dat de islamitische wetgeving strikt moet worden nageleefd. Als dat naar hun mening niet gebeurt, vinden ze dat ze zelf mogen ingrijpen, ook met geweld.”

De koptische demonstranten zijn emotioneel. Hun familie, vrienden en geloofsgenoten worden bedreigd. De demonstranten dragen foto’s van moslimleiders die mensen aanzetten tot geweld. Geen van de daders is veroordeeld. De kopten pleiten voor rechtvaardigheid, veiligheid en een scheiding tussen godsdienst en staat.

De leuzen zijn scherp. Medewerkers van de Egyptische ambassade worden aangeduid als terroristen. De legerleider Tantawi heet een „verrader.”

Magda uit Amersfoort vindt dat de kopten hun best moeten doen om samen met gematigde moslims op te trekken. „Sommige leuzen leiden ertoe dat de kopten juist vrienden verliezen. We zijn vaak te emotioneel en denken onvoldoende na over het effect van die leuzen.”

Twee leiders van de demonstratie worden op de Egyptische ambassade ontvangen. Ze vragen of de ambassade het ongenoegen van de kopten kenbaar wil maken aan de Hoge Militaire Raad in Egypte. Dat wordt toegezegd. Heel anders gaat het eraan toe bij de ambassade van Saudi-Arabië. Hier wordt geen petitie in ontvangst genomen, geen demonstranten ontvangen. De kopten geloven dat Saudi-Arabië de salafisten in Egypte financiert. Het bewijs zou geleverd zijn in enkele krantenartikelen.

CU-Kamerlid Voordewind spreekt de demonstranten toe. „Ik ben van mening dat er geen stuiver steun van Nederland naar Egypte mag gaan voordat de rechten van minderheden worden gegarandeerd. In september ga ik naar Egypte om te zien hoe de verkiezingen zullen plaats vinden.” Voordewinds woorden worden met luid applaus ontvangen.

Toch blijft Magda met een kater achter. „De ambassades doen toch niets.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer