Stemstrategie ChristenUnie nog lang onduidelijk
DEN HAAG – De spannendste Eerste Kamerverkiezingen ooit komen maandagmiddag rond kwart voor vier tot hun ontknoping. Nog altijd is onduidelijk of de gedoogcoalitie met steun van de SGP haar felbegeerde meerderheid in de Senaat zal krijgen.
Toch is dat de belangrijkste vraag van maandag. De inzet van VVD en CDA, gedoogpartij PVV en de SGP was daar de afgelopen tijd op gericht: hun Provinciale Statenleden zodanig instrueren dat hun partijen maandagmiddag samen een meerderheid halen. Dan kan het kabinet zijn regeerakkoord verder uitvoeren.
Inzet van de oppositie: een meerderheid voor de gedoogcoalitie in de Senaat voorkomen. Als dat maandag lukt, zou het kabinet mogelijk vervroegd aan zijn einde kunnen komen. Want als het regeerakkoord niet onverkort kan worden uitgevoerd, is voor de PVV de glans er af.
Op basis van de uitslag van de Statenverkiezingen in maart kunnen VVD, CDA en PVV samen maximaal 37 van de 75 zetels in de wacht slepen. De SGP één, maar mogelijk twee. Als tenminste sommige ChristenUnie-Statenleden toch op de SGP zullen stemmen.
Bij de ChristenUnie was maandagmorgen intern nog geen duidelijkheid over de te volgen strategie bij de verkiezingen van ‘s middags drie uur. „Niks staat vast, alles is nog in beweging”, aldus fractievoorlichter M. Helmus maandagmorgen. De partij geeft ‘s maandagmiddag, na het bekend worden van de verkiezingsuitslag, op een persconferentie tekst en uitleg geven over het stemgedrag van haar Statenleden. Bij de SGP leek de tactiek maandagochtend wel helder: SGP-Statenleden stemmen op hun eigen partijgenoten.
De afgelopen dagen gingen geruchten rond dat VVD’ers in de Provinciale Staten op de SGP zouden stemmen om die stille gedoogpartner van het kabinet aan een tweede Senaatszetel te helpen. Die werden maandagmorgen door fractievoorzitter Vermeulen van de VVD in Zuid-Holland ontkracht. „Dat zijn indianenverhalen. Daarover is helemaal niets besloten.”