Economie

Jonge Knot is insider bij DNB

AMSTERDAM (ANP) – Met de onbekende Klaas Knot heeft het kabinet alsnog een relatieve insider op het oog als president van De Nederlandsche Bank (DNB). Knot trad al in 1995 bij de centrale bank in dienst en ziet zijn voorganger Nout Welllink als zijn grote leermeester.

20 May 2011 14:09Gewijzigd op 14 November 2020 15:04
DNB. beeld ANP
DNB. beeld ANP

De pas 44-jarige econoom maakte in 2009 de overstap van de DNB naar het ministerie van Financiën, waar hij plaatsvervangend thesaurier-generaal en directeur financiële markten werd. Knot is op het ministerie een van de naaste adviseurs van minister van Financiën Jan Kees de Jager, de man die hem nu waarschijnlijk tot ieders verrassing benoemd als hoogste baas van DNB.

Tussen 1995 en 2009 was Knot al diverse periodes werkzaam bij de centrale bank. Zo was hij van 2004 tot 2009 directeur van de divisie toezicht en werkte hij van 1999 tot 2002 namens DNB bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

Als nieuwe president moet Knot onder meer leiding geven aan de cultuuromslag die van de DNB wordt geëist. Na de debacles rond de failliete banken DSB en Icesave kwam de politiek tot de conclusie dat de centrale bank doortastender en assertiever moet worden om nieuwe crises te kunnen voorkomen.

Kandidaten die nu al bij DNB werken, werden kennelijk niet staat geacht die omslag te volbrengen. De topfunctie ging daardoor aan de neus voorbij van DNB-directeur Lex Hoogduin, die lange tijd werd gezien als de belangrijkste kandidaat om Wellink op te volgen.

Knot krijgt als centralebankpresident overigens niet alleen te maken met de DNB. Hij neemt ook zitting in het beleidsbepalende comité van de Europese Centrale Bank (ECB). Daar wordt hij geconfronteerd met de buitengewone maatregelen die zijn genomen om de ineenstorting van landen als Griekenland, Ierland en Portugal te voorkomen.

In een interview met het Verzekeringsblad gaf Knot eerder dit jaar aan een overtuigde Europeaan te zijn. „Het is kortzichtig en onzinnig om niet in te zien dat Europa voor ons een noodzaak is”, stelde hij. „Als we Zuid-Europese landen niet zouden steunen en onze banken, verzekeraars en pensioenfondsen, die ook in die landen opereren, zouden omvallen dan moet de staat ingrijpen. En dat zou ons vele malen meer geld kosten.”

De grote vraag is of Knot, die is gepromoveerd op een proefschrift over monetair beleid, evenveel gewicht in de schaal weet te leggen in Frankfurt als de internationaal hoog aangeschreven Nout Wellink. Met zijn relatief jonge leeftijd kan dat zeker in het begin lastig zijn. Zijn benoeming lijkt echter te passen in een trend. Sinds begin deze maand wordt de meest invloedrijke centrale bank van Europa, de Duitse Bundesbank, geleid door Jens Weidmann. Die is 43 jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer