Buitenland

Obama eist ‘dappere maatregelen’ van Israël

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag in een tv-toespraak gezegd dat de Israëlische regering „dappere maatregelen” dient te nemen om het vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang te krijgen. De Palestijnen dienen het bestaansrecht van Israël te erkennen en geweld tegen dat land af te zweren.

19 May 2011 19:22Gewijzigd op 14 November 2020 15:03
Obama spreekt in Washington over het Midden-Oosten. Foto EPA
Obama spreekt in Washington over het Midden-Oosten. Foto EPA

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn rede in het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Er moet volgens Obama een oplossing komen voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen, gebaseerd op de grenzen van 1967. Volgens Obama heeft het voor de Palestijnen geen zin om bij de Verenigde Naties te streven naar erkenning van een Palestijnse staat.

De komende dagen zal blijken of Obama’s betoog in goede aarde valt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu brengt een bezoek aan de Verenigde Staten en vrijdag staat een ontmoeting gepland met Obama. Dinsdag geeft Netanyahu een toespraak in het Huis van Afgevaardigden.

Hamas, de strengislamitische Palestijnse beweging die de baas is in de Gazastrook, reageerde negatief op de toespraak van Obama. Hamas wil „concrete stappen, geen slogans” van de Amerikaanse president.

Obama ging in zijn toespraak uitvoerig in op de recente omwentelingen en het geweld in de Arabische wereld. Hij zegde onder meer steun toe aan Egypte en Tunesië, landen waarvan de dictators in de afgelopen maanden werden verdreven tijdens volksopstanden. Beide landen kunnen rekenen op financiële hulp uit Washington als ze doorgaan met democratische hervormingen.

Obama sloot niet uit dat meer autoritaire leiders in de regio tot aftreden worden gedwongen. Hij zei dat de universele rechten van de mens de „topprioriteit” zijn in het buitenlandbeleid van de VS. Obama noemde onder meer het recht op vrijheid van meningsuiting, religie en gelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Over de situatie in Syrië zei Obama dat het bewind in dat land heeft gekozen voor het vermoorden van mensen die het beschouwt als tegenstanders. De autoritaire president Bashar al-Assad moet volgens Obama zijn koers wijzigen en meewerken aan het omvormen van de dictatuur tot een democratie. „Hij kan leiding geven aan die verandering, of hij moet wegwezen”, aldus Obama.

Syrische burgers gingen in de afgelopen weken massaal de straat op om te demonstreren tegen de dictatuur in hun land. Het veiligheidsapparaat van Assad trad keihard op tegen vreedzame betogers. Volgens de VN werden tot nu toe tussen de 700 en 850 mensen vermoord door het regime van Assad.

Obama kritiseerde in zijn rede ook de Libische dictator Muammar Gaddafi, die met grof geweld probeert te voorkomen dat hij wordt verdreven. En Obama uitte kritiek op het bewind in Bahrein, een bondgenoot van de Verenigde Staten, dat recentelijk keihard optrad tegen betogers die meer democratie eisten. Bahrein biedt onderdak aan een belangrijke Amerikaanse marinebasis.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft negatief gereageerd op de tv-toespraak van Barack Obama. De premier riep Washington op om te bevestigen dat het nog altijd vasthoudt aan „garanties” die in 2004 werden gegeven door de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush. Volgens Netanyahu houden de garanties in dat Israël zich niet hoeft terug te trekken op het grondgebied van voor 1967.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer