Binnenland

Eensgezindheid over toekomst omroepbestel

HILVERSUM (ANP) – De publieke omroepen zijn het eens over een reductie van het aantal zendgemachtigden op de publieke radio- en tv-zenders. Het omroepbestel telt vanaf 2016 nog acht spelers. Omroepen met fusieplannen zijn AVRO/TROS, BNN/VARA en KRO/NCRV. De omroepen EO, VPRO en MAX willen zelfstandig blijven.

18 May 2011 17:06Gewijzigd op 14 November 2020 15:02

Dat staat in een brief van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), die donderdag naar minister Marja van Bijsterveldt (Media) gaat. De NOS en NTR blijven zelfstandige taakorganisaties zonder leden.

De CDA-bewindsvrouw heeft alvast kennisgenomen van de brief. „Om de publieke omroep doelmatig en bestuurbaar te houden, heb ik eerder al bepaald dat er in 2016 naast de NOS en de NTR zes plaatsen overblijven in het bestel”, liet zij woensdag weten. „Dat lijkt de publieke omroep zich terdege te realiseren. Het is goed dat de publieke omroep zelf de weg naar meer slagvaardigheid en efficiëntie wil kiezen.”

De minister wil nog niet inhoudelijk reageren op de plannen: „Ik zal ze goed bekijken en kom medio juni met een uitgebreide reactie”.

Directeur Arjan Lock van de EO noemt het akkoord in een reactie „de beste variant” om de pluriformiteit van het bestel te houden. „Nu zes omroepen fuseren tot drie, wordt het publieke bestel minder complex en blijft het toch pluriform. Ik ben erg blij dat er drie omroepen (MAX, VPRO en EO) met een duidelijke identiteit overblijven”, aldus Lock.

In de NPO-brief staat verder dat de levensbeschouwelijke omroepen zoals RKK en IKON zullen integreren in een van de acht omroeporganisaties die overblijven. De brief geeft geen uitsluitsel over de toekomst van de aspirant-omroepen PowNed en WNL. Of zij na 2016 kunnen blijven uitzenden, hangt onder meer af van hun prestaties „en van een nadere discussie over de openheid van het bestel”.

De fuserende omroepen willen beloond worden met meer dan dubbel zo veel zendtijd en budget dan de drie kleinere. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Lock stelt dat dit nog onderwerp is van volgende onderhandelingen. „De EO onderscheidt zich met een heel eigen geluid. Dat verdient erkenning in ruimte en budget”, geeft Lock alvast aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer