Economie

Betalingsverkeer aan vooravond Europees gemak

AMSTERDAM (ANP) – Het Nederlandse betalingsverkeer is goed op weg bij het omzetten van nationale standaarden naar internationale betaalproducten. „We staan op de drempel van het Europese betalen”, aldus topman Piet Mallekoote van betaalorganisatie Currence woensdag tijdens een toelichting op het jaarverslag.

18 May 2011 15:41Gewijzigd op 14 November 2020 15:01
Een voorbeeld van de veranderingen in het betalingsverkeer is het ‘nieuwe pinnen’ dat nu al in Nederland wordt ingevoerd. Foto ANP
Een voorbeeld van de veranderingen in het betalingsverkeer is het ‘nieuwe pinnen’ dat nu al in Nederland wordt ingevoerd. Foto ANP

Het doel van de Single Europese Payments Area (SEPA) is om met hetzelfde gemak Europees te kunnen betalen, als nu in elk land het geval is. „Binnen een dag moet je een overboeking kunnen doen naar Italië, aldus Mallekoote. Gemak en snelheid zijn de sleutelwoorden, hopelijk gevolgd door goedkoop. „Op den duur moet het betalingsverkeer hierdoor ook goedkoper worden.”

Vanaf begin 2013 moet de Nederlandse overboeking vervangen zijn voor een Europees product. Een jaar later zal ook de incasso er anders gaan uitzien. Of alles even zichtbaar zal zijn voor de consument, is maar de vraag. Veel zaken hebben te maken met de achterliggende systemen.

Een van de veranderingen die wel duidelijk zichtbaar zal zijn voor de consument, is een achttien tekens tellend bankrekeningnummer. Het nieuwe nummer wordt een combinatie van het huidige rekeningnummer, met de toevoeging van de landencode, een controlegetal en vier letters die de betreffende bank aanduiden. Eventueel aangevuld met een 1 of een paar nullen. Wie op www.ibannl.org zijn huidige rekeningnummer intikt, ziet meteen hoe het nieuwe eruit komt te zien.

Een ander voorbeeld van de veranderingen in het betalingsverkeer is het ‘nieuwe pinnen’ dat nu al in Nederland wordt ingevoerd. De betaalpas wordt niet meer door een sleuf gehaald, maar wordt nu in het pinapparaat gestoken terwijl er gepind wordt. De pas moet hier blijven zitten totdat de transactie is afgerond.

Volgens Mallekoote ligt alles op koers en wordt er hard gewerkt aan het verhelpen van kinderziektes. Zo vergeten veel pinners hun pas uit de automaat te halen na het afrekenen. „Dat gebeurt zeer regelmatig.” Om dit te voorkomen worden automaten uitgerust met een waarschuwingssysteem en wordt er gewerkt aan een systeem waar de bon pas wordt afgedrukt als de pas eruit is gehaald. „Maar het is vooral wennen voor de consument”, aldus Mallekoote.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer