Gasopslag in Bergermeer
ALKMAAR (ANP) – Het kabinet is dinsdag akkoord gegaan met ondergrondse gasopslag in Bergermeer. Het moet de grootste gasopslaglocatie in West-Europa worden. Ook is het onderdeel van de Nederlandse ambitie een ‘gasrotonde’ voor Noord- en West-Europa te worden. Een overzicht.
Januari 1994: de naam van het Bergermeerveld valt voor het eerst als locatie voor gasopslag. Daarna is het geruime tijd stil.
November 2007. TAQA Energy maakt bekend in het veld een grote ondergrondse gasopslag te willen inrichten.
December 2008: TAQA en het Russische Gazprom sluiten een principeovereenkomst over de levering van gas voor het veld.
Augustus 2009: het akkoord met de Russische energiegigant wordt bekrachtigd.
Augustus 2009: minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken besluit tot een ‘second opinion’ om de risico’s op aardschokken door de gasopslag te onderzoeken. Hoewel TNO stelt dat de opslag verantwoord is, wil zij ook van het Amerikaanse MIT een oordeel.
Oktober 2009: de bewindsvrouw bericht de Tweede Kamer dat MIT de voornaamste TNO-conclusies onderschrijft. Die mededeling drijft een wig tussen het Rijk en de gemeenten Bergen, Alkmaar, Heiloo en Schermer, die alle met het veld te maken hebben.
November 2009: de gemeenten keren zich af van de plannen. De provincie Noord-Holland volgt.
September 2010: Heiloo, Alkmaar en Schermer gaan na overleg om. De provincie volgt in november. Aanleiding is een pakket economische compensatiemaatregelen van het Rijk. Alleen Bergen blijft zich verzetten. De gemeente vindt dat de gevaren op aardschokken worden gebagatelliseerd.
Juni 2010: Bergen weigert de vergunningen voor gasopslag af te geven. Omdat de opslag onder de Rijkscoördinatieregeling valt, neemt het Rijk de vergunningverlening over. Bergen protesteert fel en tot voor de rechter.
April 20011: Bergen vangt ook bij de rechtbank bot.
Tegen de plannen voor gasopslag worden 2800 zienswijzen ingediend. In Bergen zijn verscheidene demonstraties. Het kabinet zet de plannen door.
Maart 2011: minister Verhagen (EZ) gaat op aandringen van de Tweede Kamer akkoord met een extra studie naar de risico’s. De conclusies wacht hij niet af.
April 2011: op de 29e zet Verhagen met zijn handtekening het licht op groen, ruim voordat op 10 mei de uitkomsten van het aanvullende onderzoek bij de gemeente op de mat vallen.