Cultuur & boeken

„P.C. Hooftprijs onvergelijkelijke erkenning”

DEN HAAG (ANP) – In het Letterkundig Museum in Den Haag heeft journalist, columnist en essayist Henk Hofland maandagmiddag de P.C. Hooftprijs 2011 in ontvangst genomen. Aan de oeuvreprijs, dit jaar bestemd voor het essay, is een bedrag van 60.000 euro verbonden. Hofland noemde de prijs „een onvergelijkelijke erkenning”.

16 May 2011 18:59Gewijzigd op 14 November 2020 14:59
Henk Hofland. Foto ANP
Henk Hofland. Foto ANP

„Deze prijs hoort tot het beste wat een Nederlandse schrijver kan bereiken”, zei Hofland in zijn dankwoord. „Maar ik heb nooit eerzucht gehad, niet hogerop in de rangorde gewild. Zo is het op school geweest, in militaire dienst, op de universiteit, en nadat ik - vandaag 58 jaar en 16 dagen geleden - min of meer toevallig in mijn beroep was gerold. Ik heb alleen zoveel mogelijk plezier in mijn werk willen hebben. Al eerder concludeerde ik dat me dit aardig was gelukt. En nu, vandaag, zie ik het definitief bevestigd.”

Voorzitter Henk van Os las voorafgaand aan de uitreiking het juryrapport voor: „De paradox van Hoflands zowel gedistantieerde als geëngageerde houding wordt opgelost in de subtiliteit en de souplesse van zijn virtuoze omgang met het woord.”

Hofland memoreerde zijn eigen kinderjaren: „Als het aan Ot en Sien had gelegen, was ik misschien in een ander beroep terechtgekomen”. Hij haalde herinneringen op aan de grote boekenkast van zijn vader. „Alles wat ik niet wist zocht ik op in de Winkler Prins-encyclopedie. Min of meer plichtmatig las ik de jongensboeken. Pietje Bell interesseerde me matig, Dik Trom vond ik een braaf uitslovertje. Maar gelukkig trof ik in de tweede klas van de middelbare school een leraar Nederlands, meneer Hans, die aan het einde van iedere les een stukje voorlas uit Theo Thijssens Kees de jongen. Voor pubers een openbaring.”

Hofland ging eveneens in op de oorlogsjaren. Hij maakte de verwoesting van Rotterdam van dichtbij mee. Hij noemde de oorlog beslissend voor zijn kijk op het bestaan, de samenleving en de geschiedenis. „Vijf jaar oorlog en bezetting waren voor ons pubers en aankomende volwassenen een middelbare opleiding extra.”

Als schrijver liet Hofland zich naar eigen zeggen inspireren door achtereenvolgens Menno ter Braak, Louis-Ferdinand Céline, Dwight MacDonald en Curzio Malaparte. „En daarna ben ik mijn eigen weg gegaan.”

Het Letterkundig Museum wijdt een gelegenheidstentoonstelling aan Hofland „om hulde te brengen aan de laureaat”. Het museum stelt onder meer foto’s, boeken, brieven en krantenknipsels van de schrijver tentoon. De looptijd van de tentoonstelling „is afhankelijk van de literaire actualiteit”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer