Cultuur & boeken

Elga Leusink is jaloers op Fransjes geloofsvertrouwen

Ze zal ongeveer vijftien geweest zijn toen ze het boek ”In Zijn arm de lammeren” van Cornelius Lambregtse in de „heerlijke boekenkast” van haar oma ontdekte. Sindsdien heeft Elga Leusink (38) uit ’t Harde de streekroman over Fransje Weststrate vaak herlezen. „Het geloofsvertrouwen van Fransje is zo groot dat je er jaloers op wordt.”

14 May 2011 09:37Gewijzigd op 14 November 2020 14:58
Elga Leusink: „Hoewel ik weet hoe het verhaal afloopt, houd ik het tijdens het lezen meestal niet droog.” beeld RD, Anton Dommerholt
Elga Leusink: „Hoewel ik weet hoe het verhaal afloopt, houd ik het tijdens het lezen meestal niet droog.” beeld RD, Anton Dommerholt

Lambregtse (1906-2004) portretteert in ”In Zijn arm de lammeren” de bevindelijk gereformeerden op het Zeeuwse eiland Zuid-Beveland in de jaren twintig van de vorige eeuw. Hij doet dat vanuit het gezichtspunt van Fransje Weststrate, het jongste kind in een eenvoudig arbeidersgezin. Aan het eind van het boek overlijdt Fransje op vierjarige leeftijd aan een blindedarmontsteking.

Elga Leusink: „Ik lees een boek meestal niet vaker dan één keer, maar ”In Zijn arm de lammeren” blijft me boeien. Het is een heel ontroerend verhaal. Hoewel ik weet hoe het afloopt, houd ik het tijdens het lezen meestal niet droog. Lambregtse kon echt schrijven! Fransje is een gewoon Zeeuws jongetje, maar wel een kind waarin God al vroeg een diep ontzag voor Zijn Woord en dienst heeft gelegd. Hij is veel bezig met dingen die niet van deze wereld zijn. Hij bestookt zijn moeder veelvuldig met vragen hierover en zij weet niet altijd wat ze op die diepzinnige vragen moet antwoorden.”

Met name het overlijden van Fransje aan het eind van het boek raakt Elga Leusink (die zelf vier kinderen heeft in de leeftijd van 1 tot 14 jaar) steeds opnieuw. „Je moet er toch niet aan denken dat je eigen kind sterft. De manier waarop Lambregtse beschrijft hoe God Fransje thuis haalt, is heel aangrijpend. Terwijl zijn oudere zus Wantje ”Veilig in Jezus’ armen” voor hem zingt, steekt Fransje de diepe doodsrivier over. De lezer beleeft mee hoe het jongetje uiteindelijk, na een bange worsteling, behouden aan gene zijde komt.”

Het spreekt temeer voor Elga Leusink daar zij van heel dichtbij met de dood in aanraking kwam. Haar eerste man ontviel haar een aantal jaren geleden. „Ik ben hertrouwd en kreeg er een dochter bij die nu ook vijftien is. Tegen haar heb ik gezegd: Lees dit boek. Je moet even wennen aan het Zeeuwse dialect dat veel wordt gebruikt, maar het is echt de moeite waard.”

Leusink vindt het mooi om op deze manier de waardevolle boodschap van de schrijver door te geven. „Het Godsvertrouwen en de overgave van Fransje, klein als hij is, maakt jaloers. Fransje is wat dat betreft een lichtend voorbeeld. Zo te kunnen en te mogen vertrouwen, zo zou het bij iedereen moeten zijn. Vaak ontbreekt het ons aan dat kinderlijke geloof. We weten verstandelijk meestal wel hoe het zit, maar tussen weten en beleven zit een groot verschil.”

Dit is de vijftiende aflevering van een serie waarin lezers aan het woord komen over een boek dat bijzondere betekenis voor hen heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer