Protestantse gemeente Den Haag gaat fors saneren
DEN HAAG – De protestantse gemeente te ’s-Gravenhage gaat drastisch bezuinigen. Vanwege de grote financiële tekorten worden wijkgemeenten gecombineerd en gebouwen gesloten. Het aantal predikanten wordt bijna gehalveerd.
Dat staat in een reorganisatieplan van de kerk waarover het blad Kerk in Den Haag van deze maand uitvoerig bericht. De komende maanden kunnen alle gemeenteleden zich over de plannen uitspreken. In augustus neemt de algemene kerkenraad een definitief besluit over het reorganisatieplan.
In het plan wordt voorgesteld om de veertien wijken van de protestantse gemeente te ’s-Gravenhage te bundelen in negen levensvatbare combinaties van wijkgemeenten. Tegelijk zal worden onderzocht welke van de zeventien kerkgebouwen buiten gebruik worden gesteld of binnen afzienbare termijn kunnen worden verkocht.
In het plan staat verder dat het aantal predikanten de komende jaren wordt teruggebracht van vijftien tot acht voltijdbanen. Dat kan volgens de voorstellen „in principe” via natuurlijk verloop.
Al de maatregelen moeten ertoe leiden dat de begroting van de gemeente over vijf jaar weer sluitend is. Zonder deze maatregelen, stelt het dagelijks bestuur van de kerk, zullen de wijkgemeenten de komende decennia een voor een ter ziele gaan. Dat zou uiteindelijk het failliet van de protestantse gemeente als geheel betekenen.
Tegelijk met de bezuinigingen wil de gemeente investeren in nieuwe activiteiten. Er is geld beschikbaar om voor vijf jaar acht kerkelijk werkers in deeltijd aan te stellen. Kerkelijk werkers met een hbo-opleiding zijn goedkoper dan academisch geschoolde predikanten. Verder worden vernieuwende initiatieven ondersteund van vitale gemeenten die beschikken over voldoende menskracht, bezoekers en aansprekende activiteiten.
Ds. IJ. Akkerman, voorzitter van de algemene kerkenraad, zegt in Kerk in Den Haag dat de protestantse gemeente in ’s-Gravenhage niet langer kiest voor de kaasschaafmethode, maar ook de botte bijl afwijst. „De gemeente hanteert het snoeimes. Snoeien om te groeien.”
Een handvol Haagse kerken valt geheel buiten de aangekondigde herstructurering. Dat geldt voor de twee protestantse gemeenten van bijzondere aard: de Bethlehemkerk (Gereformeerde Bond) en de Houtrustkerk (van de vrijzinnige protestanten). Ook de Kloosterkerk, de lutherse kerk en het zelfstandig kerkverband Gereformeerd Den Haag-Oost (Pax Christikerk, helft Christus Triumfatorkerk, Noorderkerk) zijn niet bij de reorganisatie betrokken. Kerkelijk Scheveningen heeft evenmin iets met de Haagse herstructurering van doen.
De neergang van de Haagse protestantse gemeente is al vele jaren gaande. Wat de oorzaken van de neergang betreft, zoekt het dagelijks bestuur die ook in eigen kring, met name in een tekort aan creativiteit en vernieuwingsdrang. Een aantal wijken zoekt „weinig of geen aansluiting bij de veronderstelde religieuze of spirituele behoeften anno 2011.”
Wijkgemeenten gebundeld
De protestantse gemeente in Den Haag heeft het voornemen om de huidige veertien wijken te bundelen in de volgende negen, volgens de algemene kerkenraad „levensvatbare” combinaties van wijkgemeenten:
Loosduinen-Centrum.
Bethelkerk plus gedeelte van huidig Loosduinen- Centrum.
Thomaskerk-Salvatorkerk.
Bosbeskapel-Bethelkapel.
Bergkerk-Maranathakerk.
Marcuskerk-Laakkapel.
Valkenboskerk-Lukaskerk.
Duinzichtkerk-Vredeskapel.
Christus Triumfatorkerk-Kruispunt.