Lesboek in Georgië onder kritiek
Mensenrechtenactivisten en leiders van religieuze minderheden in Georgië leveren ernstige kritiek op een lesboek dat schoolkinderen waarschuwt voor de „gevaren” van religieuze „sekten.”
Het boek, getiteld ”Veiligheid: Gevaarlijke situaties en Burgerbescherming”, werd vorig jaar uitgegeven met toestemming van het ministerie van Educatie. Het vormt een onderdeel van het schoolprogramma ”Veiligheid”, dat jongeren van 15 en 16 jaar op de staatsscholen verplicht zijn te volgen.
Volgens Emil Adelkhanov van het Kaukasische Instituut voor Vrede, Democratie en Ontwikkeling in Tbilisi is het boek te beschouwen als een nieuw symptoom van de „religieuze hysterie” die in Georgië heerst. Ook baptisten en lutheranen uiten hun bezorgdheid. „Ik denk dat het lesboek godsdienstig geweld stimuleert”, verklaarde Malkhaz Songulashvili van de Baptistenunie tegenover de Noorse nieuwsdienst Forum 18. „Als de staat het item vrijheid van religie serieus neemt, dient ze dit boek onmiddellijk uit de scholen te halen.”
Het vijf bladzijden tellende hoofdstuk ”De gevaren van religieuze sekten” noemt geen specifieke godsdienstige groeperingen bij naam, maar geeft adviezen over hoe kinderen zichzelf kunnen beschermen tegen „gevaren.” „Het feit dat het boek niet een groepering bij naam noemt, maakt het niet minder gevaarlijk voor onze religieuze minderheden”, zegt Adelkhanov, die vervolgens een aantal citaten geeft waaruit het discriminerende karakter van het boek blijkt.