Binnenland

Waardige en waardevolle herdenking ‘Tripoli’

DEN HAAG (ANP) – De herdenking van de slachtoffers van de vliegramp een jaar geleden in de Libische hoofdstad Tripoli was waardig en waardevol. Dat vinden althans twee van de deelnemers aan de bijeenkomst van donderdag in het Haagse theater Diligentia, Tibor Poelmann (30) en Karel Thieme (55).

12 May 2011 17:21Gewijzigd op 14 November 2020 14:56
De nabestaanden van Nederlanders die vorig jaar op 12 mei omkwamen bij de vliegramp in de Libische hoofdstad Tripoli, komen donderdag bijeen in theater Diligentia in Den Haag voor een besloten bijeenkomst. Foto ANP
De nabestaanden van Nederlanders die vorig jaar op 12 mei omkwamen bij de vliegramp in de Libische hoofdstad Tripoli, komen donderdag bijeen in theater Diligentia in Den Haag voor een besloten bijeenkomst. Foto ANP

Poelmann verloor beide ouders door het ongeluk met de Airbus van Afriqiyah Airways op 12 mei 2010. Thieme is sindsdien zijn dochter en schoonzoon kwijt. Beide mannen typeerden de herdenking als zwaar, maar waardevol voor de verwerking. De bijeenkomst was georganiseerd door de nabestaanden zelf. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en zijn secretaris-generaal Ed Kronenburg waren ook aanwezig.

„Ik heb deze dag ervaren als een waarop ik nog meer dan anders werd geconfronteerd met het feit dat ik geen ouders meer heb”, zei Tibor Poelmann. Dat zijn ouders omkwamen bij zo’n grote vliegramp, maakt zijn gevoel alleen maar heviger. „Het zijn niet alleen twee kraters in onze familie, maar zeventig kraters in Nederland en 103 kraters internationaal.” Van de 104 inzittenden overleefde de nu 10-jarige Ruben als enige.

Karel Thieme worstelt een jaar na dato nog met het feit dat zijn dochter net getrouwd was. „Ze waren op huwelijksreis geweest. Het gaat er niet in dat we van een schitterende bruiloft in een dubbele begrafenis terechtkwamen.” Thieme stortte zich de eerste maanden na de ramp op de oprichting van een stichting voor de nabestaanden. Samen met lotgenoten kwam hij op dat idee tijdens de nabestaandenreis naar de plek des onheils in juli vorig jaar. Die stichting staat nu in de steigers, maar mist een bestuur. Thieme hoopt dat nabestaanden of familieleden van hen zich binnenkort melden voor een bestuursfunctie.

Voor Poelmann is het van groot belang dat de oorzaak van de ramp bekend wordt. Mede door de huidige oorlogssituatie in Libie is daar echter voorlopig geen zicht op. „Er was een onderzoek gaande, maar hoe de Libiërs dat hebben gedaan en hoever ze zijn gekomen, is onduidelijk. Om zoiets onwerkelijks te verwerken, is het van belang dat je de feiten kent.” Poelmann is dan ook blij met de toezegging van minister Rosenthal dat hij al het mogelijke zal doen om ervoor te zorgen dat de nabestaanden duidelijkheid krijgen. „En daar zal ik hem aan houden”, aldus Poelmann.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer