Zendingsorganisatie GZB kampt met teruglopende inkomsten
DRIEBERGEN – De Gereformeerde Zendingsbond (GZB) in de Protestantse Kerk heeft vorig jaar meer geld uitgegeven dan er aan giften binnenkwam. De organisatie kampt met een teruggang van de inkomsten uit collecten in de gemeenten. Dat meldt het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de organisatie over 2010.
De totale inkomsten uit gemeenten en via leden bedroegen 4.976.110 euro, ten opzichte van 5.235.210 euro in 2009. Het bedrag ligt wel licht hoger dan het jaar 2006, dat de GZB als uitgangspunt neemt voor haar verslaggeving. Volgens de GZB krijgt de organisatie vooral minder geld binnen uit collecten, die in kerkelijke gemeenten worden gehouden.
De staat van baten en lasten over 2010 sluit met een positief saldo van 309.726 euro. De begroting 2010 sloot daarentegen met een negatief saldo van 565.000 euro. De GZB zette in oktober 2010 een bezuinigingsoperatie in, toen bleek dat de inkomsten terugliepen.
De zendingsbond zond in 2010 tien nieuwe werkers uit. Voor acht werkers eindigde de contractperiode.
De GZB werkt in 2011 verder aan de uitvoering van het vorig jaar vastgestelde beleidsplan voor de periode tot en met 2016. Daarin zijn vier uitgangspunten geformuleerd. Dat zijn:
Aanpassing van het uitzendbeleid, er komt meer nadruk op eigen uitzendingen en strategische samenwerking met andere organisaties.
Diversificatie van de vormen van uitzending. Er komen mogelijkheden voor kortere vormen van uitzending, stages en uitwisseling.
De rol van de gemeenten in uitzendingen wordt groter. Met gemeenten worden afspraken gemaakt over de steun die men geeft aan een uitzending.
Naast de regionale indeling kiest de GZB gekozen voor een meer programmatische opzet van zijn werk. Het werk is opgedeeld in vier programmapunten: gemeentevorming, dienst, leren en verbinden en bewustwording, gericht op de achterban in Nederland. Elk programma heeft een eigen programmacoördinator.
De GZB zette volgens het jaarverslag in 2010 ook in op het opleiden en toerusten van predikanten en andere kerkelijk werkers. Niet alleen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, maar ook in het onrustige Midden-Oosten. „Er is het doorgaande getuigenis in de ontmoeting met moslims. Via onderwijs, gezondheidszorg en media/internet blijven we zoeken naar mogelijkheden voor persoonlijke ontmoeting en een gesprek over Jezus Christus”, aldus de zendingsbond.
Lees hier het complete jaarverslag over 2010 van de GZB of kijk op de website van de zendingsbond voor een uitgebreidere versie van het jaarverslag.