Protestantse gemeente Den Haag sluit kerken (update)
DEN HAAG - De Protestantse Gemeente in Den Haag brengt het aantal wijkgemeenten terug van veertien naar negen en het aantal predikantsplaatsen van vijftien naar acht.
Dat staat in een reorganisatieplan van de kerk waarover het blad Kerk in Den Haag van deze maand uitvoerig bericht. De komende maanden kunnen alle gemeenteleden zich over de plannen uitspreken. In augustus neemt de algemene kerkenraad een definitief besluit over het reorganisatieplan.
In het plan wordt voorgesteld om de veertien wijken van de protestantse gemeente te ’s-Gravenhage te bundelen in negen levensvatbare combinaties van wijkgemeenten. Tegelijk zal worden onderzocht welke van de zeventien kerkgebouwen buiten gebruik worden gesteld of binnen afzienbare termijn kunnen worden verkocht.
In het plan staat verder dat het aantal predikanten de komende jaren wordt teruggebracht van vijftien tot acht voltijdbanen. Dat kan volgens de voorstellen „in principe” via natuurlijk verloop.
Al de maatregelen moeten ertoe leiden dat de begroting van de gemeente over vijf jaar weer sluitend is. Zonder deze maatregelen, stelt het dagelijks bestuur van de kerk, zullen de wijkgemeenten de komende decennia een voor een ter ziele gaan. Dat zou uiteindelijk het failliet van de protestantse gemeente als geheel betekenen.
Tegelijk met de bezuinigingen wil de gemeente investeren in nieuwe activiteiten. Er is geld beschikbaar om voor vijf jaar acht kerkelijk werkers in deeltijd aan te stellen. Kerkelijk werkers met een hbo-opleiding zijn goedkoper dan academisch geschoolde predikanten. Verder worden vernieuwende initiatieven ondersteund van vitale gemeenten die beschikken over voldoende menskracht, bezoekers en aansprekende activiteiten.
Ds. IJ. Akkerman, voorzitter van de algemene kerkenraad, zegt in Kerk in Den Haag dat de protestantse gemeente in ’s-Gravenhage niet langer kiest voor de kaasschaafmethode, maar ook de botte bijl afwijst. „De gemeente hanteert het snoeimes. Snoeien om te groeien.”
Een handvol Haagse kerken valt geheel buiten de aangekondigde herstructurering. Dat geldt voor de twee protestantse gemeenten van bijzondere aard: de Bethlehemkerk (Gereformeerde Bond) en de Houtrustkerk (van de vrijzinnige protestanten). Ook de Kloosterkerk, de lutherse kerk en het zelfstandig kerkverband Gereformeerd Den Haag-Oost (Pax Christikerk, helft Christus Triumfatorkerk, Noorderkerk) zijn niet bij de reorganisatie betrokken. Kerkelijk Scheveningen heeft evenmin iets met de Haagse herstructurering van doen.
De neergang van de Haagse protestantse gemeente is al vele jaren gaande. Wat de oorzaken van de neergang betreft, zoekt het dagelijks bestuur die ook in eigen kring, met name in een tekort aan creativiteit en vernieuwingsdrang. Een aantal wijken zoekt „weinig of geen aansluiting bij de veronderstelde religieuze of spirituele behoeften anno 2011.”
De protestantse gemeente in Den Haag heeft het voornemen om de huidige veertien wijken te bundelen in de volgende negen, volgens de algemene kerkenraad „levensvatbare” combinaties van wijkgemeenten:
Bethelkerk plus gedeelte van huidig Loosduinen- Centrum.
Thomaskerk in combinatie met Salvatorkerk.
Bosbeskapel in combinatie met Bethelkapel.
Bergkerk in combinatie met Maranathakerk.
Marcuskerk in combinatie met Laakkapel.
Valkenboskerk in combinatie met Lukaskerk.
Christus Triumfatorkerk in combinatie met Kruispunt.
(Klik op de links voor meer informatie over de betreffende wijkgemeente.)
In december 2009 publiceerde het Reformatorisch Dagblad een serie artikelen over de leegloop van kerken in Den Haag. Deze zijn gebundeld in het dossier Kerken in Den Haag.
Uit die artikelen bleek dat alle kerken in Den Haag hebben te maken met een afname van het ledenaantal. Een meting die in 2009 werd uitgevoerd wees uit dat de Haagse kerken in 1950 nog 201.256 leden hadden. Anno 2009 waren dat er nog ruim 26.000.
Er zijn echter ook andere geluiden. Onder de noemer ”Den Haag in beweging voor Jezus Christus” is een aantal kerken bezig nieuwe gemeenten te stichten in de hofstad. Zo zetten het Evangelisch Werkverband (EW) in de Protestantse Kerk en de IZB beiden een zendingsgemeente op. Het EW ontfermde zich over de gereformeerde Pax Christikerk en stelde een predikant aan in de persoon van ds. Peter Bakker.
De IZB lanceerde begin dit jaar een plan voor missionaire initiatieven vanuit de Marcuskerk in de Moerwijk en steunt het project Boei 90 in de Vinexwijk Wateringse Veld. Daar is gemeentestichter Arjen ten Brinke werkzaam.