Fraudeverdachte: Ik tekende vaak blind
HAARLEM (ANP) – Hoofdverdachte Jan van V. in het grote vastgoedfraudeproces is ‘opgegroeid’ in een periode in het vastgoed dat veel zaken mondeling afgesproken werden. Hij was vaak goed op de hoogte van de inhoud van overeenkomsten, maar heeft veel stukken blind getekend.
Dat zei Jan van V., voormalig directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, donderdag bij het begin van de behandeling van zijn zaak door de rechtbank in Haarlem. „Zo heb ik 35 jaar gewerkt”, aldus Van V. „Dat heeft ertoe geleid dat ik hier zit.” Uitgangspunt was op projecten zoveel mogelijk winst te maken, zo zei hij.
Het Openbaar Ministerie (OM) ziet Van V. als spil en initiator van een omvangrijke fraude met vastgoed rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds). Hij wordt onder meer verdacht van miljoenenverduistering, witwassen en omkoping.
Het eerste onderwerp waarover de rechtbank Van V. donderdag aan de tand voelt is het project Solaris. De eerder veroordeelde projectontwikkelaars Rob W. en Maarten M. kregen voor dat project ruim 20 miljoen gulden meer betaald dan begroot was, ten koste van Bouwfonds.
’Overwinst’, zo heet het bedrag in de overeenkomst. De term kent hij niet, zei Van V. Hij noemt het liever het ‘maximaliseren’ van winst. „Ik ben opgegroeid met de gedachte dat je op een project zoveel mogelijk winst maakt. Dat kun je vies vinden, maar zo was het”, aldus Van V.
Uit het extra geld claimden derden betalingen voor volgens het OM niet verrichte werkzaamheden. Een deel kwam zo ook bij Van V. terecht. „Dat ging niet op een heimelijke manier of achterbaks”, zei Van V. „Zo werkte het.”
Het begrip ‘valse factuur’ zei hij niet te kennen. „Ik heb in mijn leven nooit betalingen zomaar gedaan”, aldus Van V. „Er is altijd een reden om iemand te betalen.” En: „Het kan ook zijn dat je iemand betaalt om weg te blijven. Of dat je een factuur hebt, waarvan de tekst te lading niet dekt. Maar iemand doet altijd iets om het geld te krijgen.”