Geen heiligen, maar goddelozen bekeerd
„Wij staan er niet bij stil dat we Jezus wellicht vervloeken. Gewone kerkgangers en wereldse mensen doen dat misschien wel, zo redeneren we, maar wij niet.”
Ds. W. Roos sprak maandag, samen met ds. A. Vlietstra en ds. J. J. Roodsant, tijdens de hervormde zendingsmiddag in Almkerk. De organisatie lag traditiegetrouw in handen van de regionale zendingscommissie van het Land van Heusden en Altena.
Ds. Roos wilde zijn gehoor valse gemoedsrust ontnemen. Naar aanleiding van 1 Korinthe 12 zei hij: „Wanneer we niet zeggen dat Jezus Heere is, vervloeken wij Hem. Ik hoor u zeggen: Wij vervloeken Jezus toch niet? Maar als u onbekeerd bent, doet u dat wel. Wij denken keurig in de kerk te verkeren. Kerkmensen zeggen als eerste: Dat hebben wij niet nodig. En zij staan daarmee op één lijn met heidenen en Joden. Zij stoten zich aan het kruisevangelie. Van nature vervloeken wij Jezus. Op de kansel door een onduidelijke preek, tijdens huisbezoek door nergens over te spreken.
We moeten met Hem sterven, om die oude natuur kwijt te raken. God bekeert geen heiligen, maar goddelozen. Dan is het een wonder dat je het met al je vijandschap hebt mogen verliezen.”
Ds. Roodsant mediteerde over de Koning, Die Zijn gasten uitnodigt voor het bruiloftsmaal. De predikant ging in op de nodigende, de ondervragende en de veroordelende Koning. „De gasten slaan geen acht op de uitnodiging. Ze hebben het veel te druk. We leiden ons eigen leven. Dan kan wat godsdienst best van pas komen, maar wel op onze eigen manier. Je bent er echter niet met alleen doop, geloofsbelijdenis en een ingegeven tekstje of psalmversje.”
Als laatste sprak ds. Vlietstra. Van het dal met dorre doodsbeenderen uit Ezechiël 37 trok hij een lijn naar Nederland, naar het kerkelijke erf en naar Israël. „In 1948 naderde het ene been tot het andere. De verstrooiden keerden terug. Maar er is geen Geest in hen. Laten wij smeken om de Heilige Geest, zodat geheel Israël tot erkenning zal komen en zalig zal worden.”
De collecteopbrengst van de zendingsmiddag gaat naar Woord & Daad, Friedensstimme en Stichting Balkanzending.