Buitenland

Duitse militairen gedood bij aanslag in Kabul

Een zelfmoordaanslag heeft in de Afghaanse hoofdstad Kabul zaterdag vier Duitse militairen van de internationale vredesmacht ISAF het leven gekost. Verder kwam een Afghaanse burger om het leven en raakten 29 Duitse soldaten gewond. Vijf van de gewonden, die in het weekeinde naar militaire hospitalen in Duitsland werden overgevlogen, verkeren in kritieke toestand.

Buitenlandredactie
10 June 2003 08:32Gewijzigd op 14 November 2020 00:22

De aanslag was het werk van een man in een taxi, die zijn voertuig tot naast een bus met Duitse ISAF-militairen reed en het vervolgens tot ontploffing bracht. De 33 Duitsers waren onderweg naar de luchthaven van Kabul, vanwaar zij terug naar Duitsland zouden vliegen omdat hun dienstperiode in Afghanistan er na zes maanden op zat.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar aanhangers van het verdreven Taliban-bewind of de rebellenleider Gulbuddin Hekmatyar of leden van Osama bin Ladens terreurnetwerk al-Qaida. De Afghaanse president Hamid Karzai zei gisteren dat de man die de bus die opblies geen Afghaan was en dat hij veronderstelde dat ook diens medeplichtigen buitenlanders waren.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder veroordeelde de aanslag als „het laffe en achterbakse werk van terroristen.” De Amerikaanse president George Bush betuigde Schröder telefonisch zijn medeleven en de Afghaanse president Hamid Karzai zegde zijn volledige steun toe in de jacht op de daders.

De Duitse pers suggereerde zondag dat het leger geen acht heeft geslagen op waarschuwingen van de Duitse geheime dienst, die begin mei zou hebben gemeld dat de terugkeer van elkaar op leven en dood bestrijdende Afghaanse drugbaronnen Afghanistan er niet bepaald veiliger op maakte.

Duitsland leidt samen met Nederland de vredesmacht ISAF, die tot nu toe alleen in Kabul en omgeving de orde handhaaft. Het Duitse ministerie van Defensie liet vrijdag weten dat zou worden bekeken of er ook buiten de hoofdstad Duitse troepen kunnen worden ingezet. Duitsland is steeds huiverig geweest voor het sturen van troepen voor operaties in de Afghaanse provincies, omdat de situatie daar veel instabieler is dan in de hoofdstad.

Er zijn al meer ISAF-soldaten omgekomen in Afghanistan, maar de Duitsers van zaterdag waren de eersten die het slachtoffer werden van een gerichte aanslag op de ISAF.

De aanslag behoort tot de risico’s die zich in het gebied kunnen voordoen. Het geeft eens te meer aan dat de veiligheidsmacht daar nodig is, reageerde minister Kamp van Defensie zaterdag. Hij zag echter niet direct een noodzaak voor een nieuwe risicoanalyse, waar de SP zaterdag om vroeg. De militaire vakbond AFMP van het FNV ziet dat echter heel anders. De bond pleit naar aanleiding van de aanslag voor onmiddellijke terugtrekking van de Nederlandse militairen wanneer een aanpassing van het ISAF-mandaat uitblijft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer