Denen willen weer controle bij Duitse grens
KOPENHAGEN (ANP/DPA) – Bij een tocht vanuit Duitsland naar Denemarken kunnen mensen waarschijnlijk binnenkort weer grenscontroles verwachten. De rechtspopulistische partij DVP, die gedoogsteun geeft aan de Deense minderheidsregering, heeft maandag op de partijwebsite opgeroepen tot de terugkeer van grenswachten.
Bij de Duits-Deense grens moeten opnieuw grenshokjes en grenswachten verschijnen. De verscherpte controles moeten ook in de trein gelden. „Dan komen er minder Oost-Europese criminelen, minder wapens en minder drugs over de grens”, zei een woordvoerder van de partij.
De controles moeten de georganiseerde criminaliteit helpen bestrijden, stelt de Deense Volkspartij op haar website. De partij heeft in het weekeinde onderhandeld met de Conservatieve minister Lars Barfoed van Justitie. „We zijn op de goede weg en zullen snel een oplossing vinden”, zei Barfoed. De DVP staat bekend om haar strikte beleid voor buitenlanders. De partij krijgt elk jaar haar zin met voorstellen daartoe, in ruil voor instemming met de begroting.
De grenscontroles zijn recentelijk in Europa weer sterk in de aandacht gekomen op verzoek van Frankrijk. De Franse president Nicolas Sarkozy staat in eigen land onder druk van de groeiende populariteit van het Front Nationaal van leidster Marine Le Pen. Hij maakte bezwaar tegen de komst van Tunesische vluchtelingen, die van Italië toestemming hadden gekregen om Europa binnen te komen. Frankrijk overtuigde de Europese Commissie daarna om grenscontroles onder bepaalde omstandigheden toe te staan.
De Nederlandse marechaussee heeft bij controles van bussen en treinen bij de landsgrenzen extra aandacht voor Tunesische vluchtelingen.
De laatste jaren hebben veel Europese landen juist gewerkt aan het afschaffen van grenscontroles. Het zogeheten Schengengebied voor vrij verkeer telt nu 25 landen, waaronder Denemarken, Duitsland en Nederland. ‘Schengen’ werd in 1985 opgericht op een boot bij het Luxemburgse drielandenpunt bij het dorpje Schengen. Tot het gebied behoorden aanvankelijk alleen de Benelux, West-Duitsland en Frankrijk.