Kerk & religie

Britse humanisten in geweer tegen Leger des Heils

LONDEN – De Britse humanistische organisatie BHA komt in het geweer tegen het Leger des Heils in het Verenigd Koninkrijk. Twistappel is het hulpprogramma voor slachtoffers van mensenhandel, dat het Leger des Heils met overheidssteun mag uitvoeren.

Kerkredactie
9 May 2011 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 14:52
Logo van de Britse afdeling van het Leger des Heils. Bron: Salvation Army.
Logo van de Britse afdeling van het Leger des Heils. Bron: Salvation Army.

De actie volgt op een openbare inschrijving die de Britse overheid hield voor het hulptraject voor slachtoffers van mensenhandel. Het contract, met een waarde van 6 miljoen pond, werd vorige week gegund aan het Leger des Heils. Volgens het Ministerie van Justitie in Londen voldeed de inschrijving van het Leger des Heils het beste aan de eisen van de overheid.

Het programma van eisen dat de Britse overheid stelt, houdt kortweg in dat iedere man of vrouw die het slachtoffer blijkt te zijn van mensenhandel een ondersteuningspakket krijgt dat is toegesneden op zijn of haar individuele behoeften.

Volgens het Ministerie van Justitie heeft de vorige contractpartner, Eaves Housing, uitstekend werk gedaan in de achterliggende jaren. Maar het Leger des Heils zou eenvoudigweg lager hebben ingeschreven op de aanbesteding. „Eaves is nu boos, en het is inderdaad geen goed nieuws voor hen, maar wat telt is het veel betere hulpverleningsaanbod voor slachtoffers van mensenhandel”, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Justitie tegen The Christian Institute, een christelijke belangenorganisatie in het Verenigd Koninkrijk.

De British Humanist Association (BHA) noemt de uitkomst van de inschrijving uitermate zorgwekkend. Ze wil dat de overheid garanties afgeeft dat „religieuze organisaties die onder contract werken, niet in staat zijn om te discrimineren of bekeringsdrang te uiten tijdens werkzaamheden die namens de overheid worden verricht.”

Vorig jaar voerde de BHA een agressieve campagne die ervoor zorgde dat diverse kerkelijke organisaties zich moesten terugtrekken uit een overheidsorgaan dat adviseert in religieuze kwesties. Dr. Malcolm Brown, vertegenwoordiger van de Anglicaanse Kerk, stelde toen dat de BHA en de National Secular Society het adviesorgaan misbruiken om religie te weren uit het publieke leven.

Eerder dit jaar lanceerde de BHA een campagne tegen het landelijke bevolkingsonderzoek, met als doel het percentage mensen dat beweert christen te zijn te verlagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer