Prinses Máxima tien jaar in Nederland
Tien jaar Máxima in Nederland. Het is een succesverhaal van een intelligente vrouw uit Argentinië die na een storm van kritiek het populairste lid van de koninklijke familie wordt. In Paleis Het Loo in Apeldoorn opent koningin Beatrix zaterdag een tentoonstelling over de eerste tien jaar van haar schoondochter in Nederland.
Op 30 maart 2001 is het zo ver. Koningin Beatrix kondigt die dag aan: „Het is voor mijn man en mij een grote vreugde u de verloving aan te kondigen van onze zoon Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta.” Het is het begin van een mooie periode voor het stel. Ze vormen een hecht koppel.
Het is ook een periode van onrust en kritiek. Kan de toekomstige koning van Nederland trouwen met een dochter van een minister uit het regiem van de Argentijnse Videla? Die vraag mag premier Kok beantwoorden. Dat doet hij tactisch en goed. De spontaniteit van Máxima Zorreguieta doet de rest.
Voor deze pittige episode uit het leven van Máxima is in Apeldoorn niet veel aandacht. Het gaat in de tentoonstelling vooral over de positieve bijdrage aan de samenleving die de prinses sinds haar overkomst naar Nederland heeft geleverd.
Die is groot, benadrukt prof. dr. J. R. ter Molen, directeur van Paleis Het Loo. Hij somt een reeks van maatschappelijke terreinen op waarop de prinses veel heeft betekend. „Maar het is vooral haar enthousiasme dat zo veel goed doet.”
De tentoonstelling bestaat uit twee delen, laat Ter Molen zien. „Beneden is er aandacht voor belangrijke momenten in haar persoonlijk leven, voor zover je bij een prinses van een persoonlijk leven kunt spreken, want verloving, huwelijk en de doop van de kinderen zijn gebeurtenissen die tot in alle details openbaar worden gemaakt.”
Grote fotopanelen en videofragmenten tonen de komst van Máxima naar Nederland, haar rondgang langs de provincies, de grote steden en de Antillen. Veel aandacht krijgt de huwelijksdag. Opnieuw staat de bruidsjurk van Máxima in een vitrine opgesteld.
Het laatste thema op de begane grond is de doop van prinses Amalia. „Het gaat hier om de monarchie. Daarbij is continuïteit een belangrijk element. Amalia is er een voorbeeld van.” In een vitrine toont een pop de kleding die prinses Máxima droeg bij de doop van haar eerste dochter. Ook de doopjurk van Amalia –die al generaties in de familie is– is te zien.
Ter Molen wilde geen modetentoonstelling. Toch besteedt de expositie, die tot 4 september loopt, veel aandacht aan de kleding van Máxima. Een aantal bijzondere creaties die de prinses droeg staat achter glas op poppen opgesteld: onder meer het postzakjasje, een avondjurk, een Prinsjesdaggewaad. De expositie zal daardoor vooral bij vrouwen in de smaak vallen.
De kledingstukken vertellen iets over prinses Máxima. „Ze is modebewust, maar ze heeft ook aangegeven heel goed na te denken over de kleding die ze kiest: Wat doe ik bij welke gelegenheid aan?”
Veel aandacht heeft Paleis Het Loo besteed aan het fotomateriaal. Grote afdrukken geven een beeld van de laatste tien jaar. Het was moeilijk kiezen. „Dat is een groot contrast met honderd jaar geleden. Soms moeten we lang zoeken naar een foto van koningin Wilhelmina of Emma bij een bepaalde bijeenkomst. Nu is het juist andersom. Er is een overvloed aan foto’s en daar moet je uit kiezen.”
Op de foto’s op de bovenverdieping van de paleisvleugel komen thema’s zoals Koninginnedagen, staatsbezoeken, ontvangsten van buitenlandse gasten, microfinanciering, het Oranjefonds en de Prins Clausleerstoel aan de orde.
Wat is de centrale boodschap van de expositie?
„Wij willen de bezoeker een indruk geven van wat een moderne, benaderbare prinses voor de samenleving doet. Prinses Máxima wil overigens beslist niet dat zij met deze tentoonstelling op een voetstuk wordt gezet. Daar was zij aanvankelijk huiverig voor.”
2001-2011
2001 – Verloving.
2002 – Huwelijk; overlijden prins Claus.
2003 – Geboorte Amalia.
2004 – Overlijden koningin Juliana en prins Bernhard; lid Raad van State.
2005 – Geboorte Alexia; actief voor VN.
2007 – Geboorte Ariane; lid Raad voor Microfinanciering.
2008 – Aanschaf villa Mozambique.
2009 – Aanslag in Apeldoorn; VN-adviseur.
Nog altijd rooms-katholiek
De expositie in Paleis Het Loo over tien jaar Máxima in Nederland laat één thema liggen: Máxima en religie. Bij de foto’s van de huwelijksdienst staan wel een citaat uit de huwelijkspreek, maar daar blijft het bij.
Prinses Máxima heeft bij haar entree in Nederland aangegeven dat zij zich zou „oriënteren op het protestantisme.” Over wat die oriëntatie heeft ingehouden geeft zij geen opening van zaken en de Rijksvoorlichtingsdienst evenmin. De voorlichters scharen het onderwerp onder het kopje ”privé”. Máxima is ondertussen nog altijd rooms-katholiek.