Groen & duurzaamheid

Nederlands koraalrif lijdt onder warme zee

WAGENINGEN (ANP) – De Saba Bank, een van de grootste onderzeese atollen ter wereld, lijdt onder de opwarming van de zee en de steeds vaker voorkomende abnormaal hoge temperaturen van het zeewater. De koraalriffen op de Saba Bank vertonen grote dode plekken en de riffen zijn ook beduidend afgenomen in vergelijking met 1996.

4 May 2011 15:50Gewijzigd op 14 November 2020 14:49

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek dat het wetenschappelijk instituut Imares van de Wageningen Universiteit heeft gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het ministerie gaf opdracht voor het onderzoek omdat de Saba Bank sinds vorig jaar deel uitmaakt van Caribisch Nederland en in oktober 2010 is benoemd tot nationaal natuurpark.

De Saba Bank is ongeveer 2000 vierkante kilometer groot. Eerder internationaal onderzoek heeft aangetoond dat het gebied extreem rijk is aan soorten en daarom heel belangrijk voor de biodiversiteit in zee.

Onderzoeker Erik Meesters van Imares heeft in de afgelopen maanden op tweehonderd plekken foto’s en films van de koraalbanken gemaakt. Daarnaast maakte hij een aantal keer een duik, waardoor hij ook met eigen ogen kon zien dat de koraalriffen aangetast zijn. Sommige stukken rif zaten 16 jaar geleden nog aan elkaar vast, maar liggen nu ver uiteen. Het goede nieuws is, zegt Meesters, dat de Saba Bank in tegenstelling tot koraalriffen dichter onder de kust vrijwel geen ziektes vertoont. Ook zwommen er veel haaien, die het elders in de wereldzeeën moeilijk hebben.

Het ministerie wil dat Imares later dit jaar de Saba Bank opnieuw onderzoekt om een beter begrip te krijgen van de ecologische processen in het natuurpark. Ook wil het ministerie weten of de bank voldoende draagkracht heeft voor de kreeftvangst ter plaatse.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer