Dode dolfijnen Golf van Mexico raadsel voor biologen
Aan de Amerikaanse kust zijn sinds februari 2010 zeker 406 dolfijnen in de problemen gekomen. Ze spoelden aan op het strand of dreven dood in zee. Mogelijk is de BP-olieramp de oorzaak, maar zeker is dat nog steeds niet.
Het aantal jonge dolfijnen dat dood is aangetroffen, ligt twaalf keer hoger dan normaal, constateert de oceaandienst NOAA van de Amerikaanse overheid. Bovendien komen de vondsten erg vroeg, omdat de dieren normaal pas over enkele maanden jongen krijgen.
„We houden de situatie scherp in de gaten”, verzekert Blair Mase van NOAA in het dagblad Sun Herald. „We proberen uit de dokteren wat er gaande is.”
De organisatie onderzoekt of er een infectie in het spel is. Een verklaring waarom er plotseling zo veel dieren bezwijken en waardoor de laatste tijd vooral jonge dolfijnen het slachtoffer zijn, heeft ze niet. Anderen wijzen met de vinger naar de BP-olieramp, die op 20 april vorig jaar begon met de explosie op het boorplatform Deepwater Horizon.
Begin dit jaar piekte het aantal dode dolfijnen opvallend: in enkele weken tijd werden meer dan vijftig nieuwe slachtoffers gesignaleerd, waarvan een groot aantal babydolfijnen. Onderzoekers van NOAA vermoeden een verband tussen de dolfijnensterfte en de olieramp. Ze wijzen erop dat er in 2009 en in 2010 voor de ramp geen dode dolfijnenjongen zijn gevonden.
Van de 406 dieren waren er 15 met olie besmeurd. Bij zes dieren ging het met zekerheid om olie van Deepwater Horizon.
Mogelijk heeft de grote hoeveelheid chemicaliën die BP gebruikte om de miljoenen liters olie te bestrijden tot de miskramen geleid. Een recent onderzoek van NOAA over de gezondheid van dolfijnen in de golf toonde aan dat de gehalten pcb’s in het vet van de dieren de hoogste zijn sinds het begin van de metingen.
Andere wetenschappers stellen echter dat de opvallende sterfte al voor de ramp begon.
Biologen die de merkwaardige dolfijnensterfte onderzoeken, kregen het verzoek van de Amerikaanse overheid om de gegevens vertrouwelijk te houden tot het begin van de rechtszaak tegen BP. „Door dat gerechtelijk onderzoek rond de olieramp is geen lijkschouwing van de dode dieren mogelijk”, klaagt Moby Solangi, directeur van het onderzoeksinstituut IMMS in Mississippi.
Medewerkers van NOAA slaagde erin twee dolfijnen die aan de kust van Louisiana waren aangespoeld, terug naar zee te brengen, waar ze op eigen kracht wegzwommen.