Mugabe bij zaligverklaring Johannes Paulus II
VATICAANSTAD/ROME (ANP/AFP) – De zeer omstreden president Robert Mugabe van Zimbabwe woont zondag in de St. Pieter de zaligverklaring van paus Johannes Paulus II bij, ondanks het reisverbod dat de Europese Unie hem heeft opgelegd wegens schendingen van de mensenrechten.
Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan, pater Federico Lombardi, vrijdag bevestigd.
„Zimbabwe is een staat waarmee het Vaticaan diplomatieke betrekkingen onderhoudt. Er is daarom niets te verbergen”, zei Lombardi. Om in de St. Pieter te komen moet Mugabe door Italië reizen, dat in tegenstelling tot Vaticaanstad wel lid van de EU is.
Een ambtenaar van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte echter duidelijk dat Mugabe (87) niets in de weg zal worden gelegd. „Mugabe gaat naar het Vaticaan en niet naar Italië, dus hij kan aan de ceremonie deelnemen dankzij de uitzonderingsbepalingen die in de Europese regels staan”, aldus de ambtenaar.
Mugabe groeide op in een rooms-katholiek gezin. Hij woonde vijf jaar geleden ondanks het reisverbod ook de uitvaart van Johannes Paulus bij. De Nederlandse regering wordt bij de zaligverklaring vertegenwoordigd door minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. Kardinaal Ad Simonis vertegenwoordigt de Nederlandse RK-Kerk.
Hemd
Een hemd, dat paus Johannes Paulus II droeg toen in mei 1981 een aanslag op hem werd gepleegd, is dit weekeinde te bezichtigen. De zusters van het klooster aan de groene rand van Rome waar het weinig bekende bebloede kledingstuk in doeken wordt bewaard, hebben daartoe besloten wegens de zaligverklaring zondag.
„Het is een ongelooflijk ontroerend reliek: een symbool van het geloof, maar ook van de pijn, de angst en het lijden”, zegt zuster Beatrice van het klooster. Het hemd is te zien achter een glazen lijst op een speciaal daarvoor ingericht altaar. Het hemd met de initialen J.P. werd weggesneden op de afdeling spoedeisende hulp van het Gemelli-ziekenhuis waarheen Johannes Paulus na de aanslag werd overgebracht. De artsen legden het terzijde, terwijl zij voor het leven van de kerkleider vochten.