Binnenland

Helpdesk voor particuliere ontwikkelingshulp

AMSTERDAM (ANP) – Half augustus komt er een helpdesk voor particulieren die initiatieven op het gebied van ontwikkelingsamenwerking ontplooien. Het hulploket wordt opgezet door de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) in samenwerking met Partos, branchevereniging voor ontwikkelingsorganisaties.

29 April 2011 16:58Gewijzigd op 14 November 2020 14:45

Dat vertelt Helga van Kampen van het NCDO. De helpdesk moet mensen die op eigen initiatief in derdewereldlanden hulp bieden, op verschillende terreinen voorzien van informatie. „Dat kan zijn voor projecten als het bouwen van scholen tot het opzetten van bijvoorbeeld vrouwenprojecten”, licht Van Kampen toe. De helpdesk wil ook via internet een rol spelen in het verbinden van verschillende initiatieven. „Zo kunnen ze van elkaar leren en ervaringen en informatie uitwisselen.”

In Nederland zijn ongeveer achtduizend particuliere initiatieven. Uit onderzoek in 2007 van Lau Schulpen, docent antropologie en ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, bleek dat de particuliere ontwikkelingshulp nogal eens te wensen overlaat. De kwaliteit is niet altijd goed. Bovendien ontbreekt meestal verantwoording van de besteding van het aangetrokken geld.

Volgens Van Kampen zitten initiatiefnemers soms met veel vragen: „Zo willen ze weten waar ze geld kunnen aanvragen, hoe je projecten het beste kunt opzetten, wat voor papieren je nodig hebt en hoe je projecten begeleidt. Aan hulp bij dit soort zaken is veel behoefte. De helpdesk kan zo de capaciteit van de initiatiefnemers vergroten.”

Schulpen zegt dat de afgelopen jaren door allerlei andere organisaties al veel is gedaan op het gebied van training voor de particuliere initiatiefnemers. Hij merkt naar aanleiding van lezingen in het land dat bij veel van deze mensen de wens om te leren wel aanwezig is. „In die zin juich ik de komst van een helpdesk wel toe maar of het gaat werken, is een andere kwestie”, aldus Schulpen.

Hij vraagt zich af of de grote groep particulieren wel is te bereiken, omdat veel van deze ‘clubjes’ niet bekend zijn. „Als die subsidie krijgen, is het makkelijk, maar als ze die niet krijgen, wordt het knap ingewikkeld om ze te traceren.” Schulpen vindt het een goede ontwikkeling dat de particuliere initiatiefnemers elkaar steeds meer opzoeken om van elkaar te leren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer