Kerk & religie

Zalige werd al voor zaligverklaring vereerd

RIJSWIJK (ANP) – Een zalige in de Rooms-Katholieke Kerk had al voor hij of zij die eer te beurt viel, een goede naam. Meestal gaat het om iemand die nog jaren na zijn of haar dood door mensen wordt vereerd, maar soms, zoals bij (paus) Johannes Paulus, is die termijn veel korter.

28 April 2011 13:45Gewijzigd op 14 November 2020 14:44

Het initiatief ligt bij het bisdom waar de desbetreffende persoon is gestorven. Dat geeft opdracht tot een onderzoek. De voorwaarde is dat er een persoon of instantie als eiser een zaligverklaring bepleit en bereid is de kosten op zich te nemen. Die kunnen namelijk flink in de papieren lopen. Vandaar dat zo vaak stichters van religieuze ordes en congregaties in aanmerking komen.

Deze maand werd in het aartsbisdom Utrecht zo’n onderzoek op gang gebracht naar Dorothea Visser. Visser, in 1876 in het Gelderse dorp Olburgen overleden, was een zieneres, die de kruiswonden (stigmata) van Christus aan haar lichaam zou hebben gedragen.

De onderzoekers verzamelen materiaal, horen eventuele getuigen en analyseren onverklaarbare genezingen die aan de voorspraak van de ‘dienaar Gods’ kunnen worden toegeschreven. In dit stadium lopen vele onderzoeken al stuk.

Na afronding van het onderzoek in het bisdom gaan alle stukken naar de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen in Rome. Die stelt vast of de kandidaat-zalige in de goddelijke en zedelijke deugden heeft uitgeblonken. Als dat het geval is en de paus het met die conclusie eens is, vaardigt de congregatie een decreet uit, waarin de kandidaat eerbiedwaardig wordt genoemd.

Wordt vastgesteld dat de kandidaat als martelaar voor het geloof is gestorven, dan hoeft er niet te worden nagegaan of er op zijn voorspraak een wonder is gebeurd. Bij anderen moet dat wel gebeuren. Vijf deskundigen, gewoonlijk artsen, stellen vast of iemand op medisch onverklaarbare wijze is genezen. Bij paus Johannes Paulus II stelden zij vast dat dat het geval was bij de Franse zuster Marie Simon-Pierre, die zegt geen last meer te hebben van de ziekte van Parkinson, nadat zij kort na het overlijden van Johannes Paulus ondanks de lasten van de ziekte de naam van de paus op een stuk papier had geschreven.

De huidige paus heeft bepaald dat zaligverklaringen worden uitgesproken in het bisdom waar de desbetreffende persoon is gestorven. Voor Nederland had het bisdom Roermond de primeur. Daar werd op 13 mei 2006 in de kathedraal Maria-Teresa Tauscher zalig verklaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer